FR NL
ÖBB Nachttrein

België ondersteunt verdere ontwikkeling van nachttreinen definitief

ÖBB Nachttrein ÖBB / Harald Eisenberger

De commissie Mobiliteit van het federaal parlement heeft zopas een wet aangenomen om de ontwikkeling te ondersteunen van nachttreinen die vertrekken vanuit of aankomen in België. Zo zal de federale overheid de heffing voor het gebruik van spoorweginfrastructuur en de kosten van de tractie-energie voor de nachttreinoperatoren op zich nemen. Een Europese primeur. 

Volgens mobiliteitsminister Georges Gilkinet zal België – met de goedkeuring van deze wet – een voortrekkersrol spelen in de ontwikkeling van spoorwegverbindingen tussen de grote Europese steden. “En dat met de uitdrukkelijke ambitie om van Brussel een echt internationaal spoorwegknooppunt te maken. Het internationale aanbod wordt verder uitgerold als reactie op het enorme enthousiasme van de reizigers. Het is echt een waar genoegen.”

Steun

Volgens Gilkinet is het belangrijk om de nachttrein verder te ondersteunen.  “Het is van essentieel belang dat we deze concrete steun bieden aan alle huidige en toekomstige Europese operators, zodat we hen aanmoedigen om hun aanbod van nachttreinen verder te ontwikkelen waardoor we een degelijk alternatief kunnen bieden voor het vliegverkeer voor trajecten tot 1.000 kilometer. Op deze manier moedigen we operators aan om hun activiteiten van en naar België verder te ontwikkelen, zowel door het aantal verbindingen op bestaande connecties, zoals Wenen, te vergroten, als door nieuwe operators die op korte of middellange termijn willen starten te ondersteunen.”

European Sleeper mede-oprichter Elmer van Buuren sprak het eind vorig jaar, toen de plannen bekend werden, van een “positieve ontwikkeling” dat er een financiële steunregeling komt voor bedrijven die nachttreinen willen laten rijden in België. European Sleeper begint volgende maand met een nachttrein tussen Brussel en Praag.

Nieuwe nachttrein

Na de Nightjet zal er over een paar weken een nieuwe nachttrein naar Wenen rijden, zegt Gilkinet. “En andere operators overwegen nachttreinen naar het zuiden in de zomer of naar de bergen in de winter”, zegt de minister. “Ik wil hen het signaal geven dat ze welkom zijn in België. En als deze Europese primeur een succes blijkt, kunnen we alleen maar hopen dat andere Europese landen ons zullen volgen, waardoor een nog gunstiger kader voor nachttreinen ontstaat tegen nog aantrekkelijkere tarieven voor de reizigers. Ik ben in ieder geval heel trots dat België deze voortrekkersrol vervult. En ik ben al begonnen met mijn Europese collega’s erop te wijzen hoe belangrijk het is om ons goede voorbeeld te volgen.”

Grote vraag

De vraag naar meer nachttreinen is groot. De nachttrein Brussel-Wenen rijdt momenteel meerdere keren per week en is meestal maanden van tevoren volgeboekt. Gemiddeld is meer dan 60 procent van de Belgen bereid om met de hogesnelheidstrein of nachttrein te reizen in plaats van met het vliegtuig om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, bleek uit een enquête van de FOD Mobiliteit van juni 2022. Er zijn petities gestart in verschillende Europese landen en elk ervan verzamelde duizenden handtekeningen. De Europese Commissie heeft in haar Green Deal ook bevestigd dat zij het spoorvervoer en de nachttreinen aantrekkelijker wil maken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals