Tientallen incidenten vastgesteld op het spoorwegnet vanwege doortocht storm Eunice

https://press.infrabel.be/storm-eunice–tientallen-incidenten-vastgesteld-op-het-spoorwegnet?utm_source=email&utm_medium=campaign&utm_id=1186d72f-f3e5-42d2-bab7-d0d11cf4dc97#

Gisterenavond bleef op sommige plaatsen de situatie op het spoor moeilijk, maar we evolueren naar een normalisering van het treinverkeer vandaag

De storm Eunice trof ons land en zijn infrastructuur, vooral de spoorinfrastructuur. Doorheen de dag werden er tientallen incidenten vastgesteld in heel het land. Om de veiligheid van de klanten en het spoorwegpersoneel te garanderen, heeft Infrabel, vanaf 14 uur, het treinverkeer op verschillende spoorassen stilgelegd en de snelheid op de rest van het net beperkt. Rond 18 uur kon het verkeer geleidelijk en voorzichtig hernemen daar waar de sporen waren vrijgemaakt. De schade aan infrastructuur is beperkt maar heel wat obstakels blokkeerden de sporen: bomen, afval, verschillende materialen …

Vooral Vlaanderen getroffen

Zoals verwacht trof storm Eunice vooral Vlaanderen. Daar waaide het ook het hardst en werd de spoorweginfrastructuur dan ook het zwaarst getroffen. Tussen 13.00 en 19.00 uur werden tientallen incidenten gemeld. De meeste meldingen gingen over bomen in de bovenleiding, zoals in Torhout (tussen Lichtervelde en Brugge), in Sint-Martens-Bodegem (tussen Brussel en Denderleeuw), in Testelt (tussen Hasselt en Leuven), in Koksijde aan zee, in Schulen (tussen Hasselt en Diest) of in Tessenderlo. Er werden ook andere, meer verrassende voorwerpen op de sporen aangetroffen, zoals een tuinhuisje (tussen Jette en Opwijk), een trampoline (in Melle) en metalen platen in Linkebeek (lijn Brussel-Nijvel) en een deel van een dak van een cinemacomplex in Sint-Niklaas (lijn Antwerpen-Gent).

Een twintigtal incidenten in Brussel en Wallonië

Op andere plaatsen op het spoornet registreerde Infrabel een twintigtal incidenten in Brussel en Wallonië. Ook hier ging het meestal om bomen in de bovenleiding. Dit was het geval in Rhisnes (lijn Namen-Brussel), tussen Waver en Sint-Joris-Weert (lijn Ottignies-Leuven), in Tilff, en in Quevy (tussen Bergen en de Franse grens) of in Brugelette. Het dak van een huis dat dreigde af te waaien, verstoorde ook het verkeer in Bergen. In Deux-Acres landde een serrekast op de sporen. Ook tussen Doornik en Moeskroen werd het verkeer gehinderd omdat slagbomen van verschillende overwegen werden afgerukt en weggeblazen door de storm. In de meeste gevallen konden de sporen snel vrijgemaakt worden dankzij de snelle interventie van de technische diensten van Infrabel. Deze ploegen werden tijdens de storm in real-time op de hoogte gehouden zodat ze de ploegen duidelijk en gericht wisten waar ze op interventie moesten gaan. Hierdoor kon in de meeste gevallen de spoorinfrastructuur snel vrijgemaakt worden en konden de treinen opnieuw rijden waar dat mogelijk was.

Treinverkeer zou vandaag opnieuw normaal moeten zijn

Rond 21 uur was het verkeer op de belangrijkste spoorlijnen hersteld. Met uitzondering van de lijnen Leuven-Mechelen en Brussel-Antwerpen. Deze lijnen hadden vooral last van omgevallen bomen op de spoorinfrastructuur. Op de lijn “Brussel – Charleroi” zal het verkeer op bepaalde plaatsen tijdelijk over één spoor verlopen.

De Infrabel-ploegen zijn de hele nacht actief gebleven om iedereen de kans te geven veilig op zijn bestemming te geraken. De infrastructuurbeheerder doet er ook alles aan om het treinverkeer vandaag (zaterdag) opnieuw over het volledige spoorwegnet normaal te laten rijden. Mocht er tijdens de nacht toch nog ergens een deel van een spoorlijn niet tijdig klaar geraken, dan zal daar duidelijk over gecommuniceerd worden.

Auteur: Jos Sterk