FR NL

EU legt Rusland sancties op, wat betekenen die voor het goederenvervoer per spoor?

https://www.railfreight.com/policy/2022/02/25/eu-imposes-sanctions-on-russia-what-do-they-mean-for-rail-freight/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

De EU heeft officiële sancties tegen Rusland aangekondigd naar aanleiding van de invasie van Oekraïne. De Europese Raad heeft besloten om maatregelen te nemen die grote en ernstige gevolgen voor Rusland hebben en die kunnen worden samengevat onder vijf hoofdpijlers: financiële sector, energiesector, transportsector, exportcontroles en -financiering en tot slot visumbeleid.

EU-voorzitter Ursula von der Leyen maakte de maatregelen tegen Rusland gisterenavond laat bekend. De sancties kunnen ook Wit-Rusland treffen, dat betrokken was bij de Russische invasie van Oekraïne, waarbij de EU-Raad vermeldt dat het een individueel en economisch sanctiepakket voorbereidt dat ook Wit-Rusland zal treffen.

Wat houden de sancties in?

Op basis van de financiële sancties wil de EU de toegang van Rusland tot de belangrijkste kapitaalmarkten afsnijden. “We richten ons op 70 procent van de Russische bancaire markt, maar ook op belangrijke staatsbedrijven, waaronder de sector defensie. Deze sancties zullen de financieringskosten van Rusland verhogen, de inflatie doen toenemen en de industriële basis van Rusland geleidelijk uithollen”, aldus president Von der Leyen.

Op de tweede plaats komt de energiesector. De EU wil met name de Russische olie-industrie treffen. Dit zal gebeuren in combinatie met exportsancties. Von der Leyen lichtte toe dat de EU een exportverbod zal aankondigen, kwestie van het onmogelijk te maken voor Rusland om zijn olieraffinaderijen te upgraden. Met een omzet van 24 miljard euro in 2019 zijn die een van de meest winstgevende exportactiviteiten van het land.

Ten slotte zal de Europese Unie zich focussen op de toegang van Rusland tot geavanceerde technologieën die essentieel zijn voor de toekomstige ontwikkeling van het land. Tegelijkertijd zal het visumbeperkingen opleggen aan diplomaten en zakenmensen die zodoende geen bevoorrechte toegang meer krijgen tot de Europese Unie.”

Wat met de transportsector?

Wat de transportsector betreft, richten de EU-sancties zich vooral op het luchtvervoer. Concreet wil Europa de verkoop van alle vliegtuigen, reserveonderdelen en uitrusting aan Russische luchtvaartmaatschappijen verbieden. “Dit zal een sleutelsector van de Russische economie en de connectiviteit van het land aantasten, aangezien driekwart van de huidige commerciële luchtvloot van Rusland werd gebouwd in de Europese Unie, de VS en Canada”, legt von der Leyen uit.

Wat zijn de gevolgen van de sancties voor het goederenvervoer per spoor

Er is voorlopig geen direct verbod op vervoer door Rusland. Theoretisch kunnen treinen nog wel via Rusland naar China reizen, maar ze kunnen onderweg niet stoppen. De situatie is echter vrij complex als het de omgang met Russische bedrijven betreft. Enerzijds treffen de financiële sancties het internationale betalingssysteem SWIFT niet waardoor transacties tussen Europese en Russische bedrijven nog kunnen plaatsvinden. Aan de andere kant heeft de EU 70 procent van de Russische banken sancties opgelegd. Dit betekent dat als een van deze banken betrokken is bij de toeleveringsketen van een bedrijf, het bedrijf niets meer kan doen omdat betalingen niet meer kunnen plaatsvinden.

Ten slotte zijn er ook de sancties die de Russische export treffen. In de praktijk betekent het dat Russische bedrijven hun producten niet naar de Europese Unie kunnen exporteren, wat een impact zal hebben op de westelijke spoorvrachtvolumes vanuit Rusland. Er kan geen vracht meer vanuit Rusland richting de EU worden vervoerd, wat voor Europese bedrijven forse financiële verliezen kan betekenen. Bovendien verwacht de industrie dat de beslissingen met betrekking tot de sancties tegen Wit-Rusland impact op het goederenvervoer per spoor en de nieuwe zijderoute zullen hebben.

Auteur: Jos Sterk