Nieuwe EU-sancties tegen Rusland en Wit-Rusland zijn vooral gericht op de export en op de banken

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/15/new-eu-sanctions-on-russia-and-belarus-targeting-export-and-banks/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Een nieuwe reeks sancties is goedgekeurd door de Europese Unie, gericht op “personen en entiteiten die betrokken zijn bij de Russische agressie van Oekraïne, evenals verschillende sectoren van de Russische economie”. Dat is maandag 14 maart bekendgemaakt.

De EU-sancties tegen Rusland omvatten onder meer een importverbod op Russisch staal en ijzer, een verbod op investeringen in oliemaatschappijen en in de energiesector en beperkingen op de export van luxe artikelen, waaronder auto’s met een waarde van meer dan 50.000 euro , legt advocaat Sebastiaan Bennink van BenninkAmar uit.

Welke extra maatregelen zijn aangekondigd?

Het nieuwe pakket schorst ook de toepassing van de clausule van Rusland als meest begunstigde handelspartner op, maar viseert ook de behandeling van de aanvraag van Wit-Rusland voor toetreding tot de WTO.

Bovendien zijn drie Wit-Russische banken uitgesloten van SWIFT, het toonaangevende systeem voor wereldwijde financiële transacties. In totaal zijn de beperkende maatregelen van de EU nu van toepassing op in totaal 862 personen en 53 entiteiten.

Waarom nog meer sancties?

Met de sancties reageert de EU op de Russische agressie in Oekraïne. Vorige week vrijdag waarschuwde Europa dat een vierde golf van sancties zou aangekondigd worden als Rusland de invasie van Oekraïne zou voortzetten. Rusland is sindsdien niet van koers veranderd, zodat nieuwe sancties onvermijdelijk werden.

De eerste golf van EU-sancties werd op 25 februari aangekondigd, slechts enkele dagen nadat de Russische strijdkrachten Oekraïne waren binnengevallen. De sancties waren vooral gericht op de financiële sector, de energiesector, de transportsector, de exportcontroles en het financierings- en visumbeleid. Datzelfde weekend volgde een tweede golf van sancties, waarbij belangrijke Russische banken werden uitgesloten van het SWIFT-systeem, transacties van de Russische centrale bank werden verboden en al haar tegoeden werden bevroren. Op 2 maart breidde de EU de sancties tegen de Russische banken uit in wat de derde golf van sancties wordt genoemd.

Wit-Rusland

De nieuwe sancties verhogen ook de druk op Wit-Rusland. Het uitsluiten van banken van het SWIFT-systeem betekent dat deze banken geen betalingen meer kunnen ontvangen of uitvoeren met bedrijven in het buitenland. Wanneer internationale bedrijven zaken doen met bedrijven in Wit-Rusland, moeten ze een due diligence-onderzoek ondergaan om te garanderen dat de Wit-Russischebanken niet betrokken zijn bij hun transacties.

Van meet af kreeg ook Wit-Rusland met sancties af te rekenen vanwege de steun die het land geeft aan Rusland. Deze sancties omvatten een stopzetting van de export van producten zoals brandstoffen, tabak, hout en hout, cement, ijzer en staal. De exportbeperkingen voor goederen bestemd voor Rusland gelden ook voor Wit-Rusland. “Hierdoor wordt elk risico vermeden dat onze maatregelen tegen Rusland worden omzeild”, zei Ursula von der Leyen al op 27 februari.

Auteur: Jos Sterk