FR NL

Prijsplafond elektriciteit is ook goed nieuws voor de spoorwegsector

2007, Wikimedia Commons

Op vrijdag 30 september heeft de Raad van Energieministers van de EU besloten om een ​​prijsplafond voor elektriciteit vast te stellen van 180 euro/MWh om de galopperende energiecrisis aan te pakken.

Ondanks het feit dat de prijs nog steeds hoger is dan het niveau van vóór de crisis, zou het in deze moeilijke tijden de spoorwegmaatschappijen ten goede kunnen komen als de lidstaten het besluit adequaat uitvoeren.

Cruciale beslissing

Akos Ersek van UIRR legde tijdens het RailFreight.com-webinar op 30 september uit dat de verlaging van de elektriciteitsprijs in heel Europa een cruciale beslissing is. “Dit is een oplossing die de sector nodig heeft,” zei hij.

Wat de aftopping betekent?

Het besluit heeft tot doel de marktinkomsten te beperken voor elektriciteitsproducenten, inclusief tussenpersonen, die inframarginale technologieën gebruiken om elektriciteit te produceren, zoals hernieuwbare energiebronnen, kernenergie en bruinkool.

Het plafond is bedoeld om de winstgevendheid van de exploitanten te behouden en investeringen in hernieuwbare energiebronnen niet te belemmeren”, benadrukte de ministerraad. Simpel gezegd, energiebedrijven mogen geen elektriciteit verkopen voor meer dan 180 euro/MWh.

Steun voor de kmo’s

De indirecte impact van deze beslissing zal gevolgen hebben voor de eindgebruikers van energie, zoals UIRR uitlegde, aangezien het hun huidige uitgaven voor energieverbruik zou verlagen.

De raad van energieministers benadrukte ook dat lidstaten tijdelijk een prijs kunnen vaststellen voor de elektriciteitslevering aan kleine en middelgrote ondernemingen om verder de kmo’s te ondersteunen die worstelen met hoge energieprijzen.

Tijdelijke maar zinvolle maatregelen

Het besluit zal begin oktober formeel worden aangenomen. De tenuitvoerlegging ervan zal plaatsvinden tussen 1 december 2022 en 31 december 2023. Net als elk ander besluit op EU-niveau is het aan de lidstaten om te beslissen hoe ze het zullen uitvoeren.

Veel EU-landen hebben al toegezegd maatregelen te nemen waardoor overtollige inkomsten uit de fossiele brandstofindustrie worden gebruikt om de kosten van de getroffen eindgebruikers te verlichten.

Energieprijzen voor spoortractie moeten fors naar omlaag

De kunst is nu om ook de spoor- en intermodale industrie te laten profiteren van deze ontwikkelingen. Zoals de UIRR heeft benadrukt, moeten de lidstaten de energieprijzen voor spoortractie aanzienlijk kunnen verlagen. Er moeten echter specifieke stappen worden ondernomen om spoorweg- en intermodale exploitanten als eindgebruikers te beschouwen en hen op te nemen in verdere steunregelingen die de energieheffingen door infrastructuurbeheerders zouden kunnen verlagen.

Auteur: Jos Sterk