FR NL

Binnenkort treinen met ‘weed’ op ons spoorwegnet? Wie garandeert dan de veiligheid?

Cannabis sativa 2016, Wikimedia Commons

De jongste jaren werden belangrijke stappen gezet in de richting van de legalisering van cannabis. In de Verenigde Staten is ‘weed’ in heel wat staten al gelegaliseerd.

Duitsland is nu van plan om dat voorbeeld te volgen.

Gelegaliseerde cannabis in Duitsland: de groene transitie vindt nu letterlijk plaats

Duitsland gaat letterlijk een echte groene transitie doorvoeren, aangezien de treinen van DB Cargo mogelijk cannabis gaan vervoeren zodra het in Duitsland is gelegaliseerd. Dit bleek uit een Twitter-bericht dat DB Cargo de wereld instuurde.

Duitsland wil het voor volwassenen legaal maken om tot 30 gram cannabis te kopen en mee te nemen voor recreatief gebruik en om zelf maximaal drie planten te kweken. Dat maakte de minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach woensdag 26 oktober bekend. De nieuwe wet moet nog worden goedgekeurd door de EU, maar volgt de wetgeving in buurland Nederland.

Veiligheidsoverwegingen

Het transport van cannabis is een delicate aangelegenheid, vooral vanwege de veiligheidsoverwegingen. ManifestSeven, een cannabisplatform dat vroeger in de VS opereerde, legde in Food Logistics uit dat, omdat cannabis een begeerde vracht is, het de transporteur meer blootstelt aan diefstal dan andere industrieën.

Het kan bijvoorbeeld niet ’s nachts onbeheerd worden achtergelaten.

Er zijn echter weinig gegevens over het vervoer van cannabis per trein in landen en staten waar dit is gelegaliseerd. Het meest logisch is dat de last mile wordt afgelegd met vrachtwagens en de lange afstanden via de zeevaart, aangezien de landen van herkomst overzee liggen. DB Cargo Nederland zegt geen cannabis te vervoeren.

Grapjes zijn niet van de lucht

Het Twitter-bericht van DB Cargo leverde veel positieve en humoristische reacties op. “Zijn het allemaal high cube containers?” vroeg @Michael_TC_5, waarop DB Cargo antwoordde: “Na te veel trekjes zijn ze meestal behoorlijk plat.” Op een andere vraag over een eventuele gratis levering antwoordde DB Cargo: “Overal waar je goed kunt rollen.”

Auteur: Jos Sterk