FR NL
NMBS, trein

Infrabel weerspreekt geruchten over af te schaffen spoorlijnen

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan na geruchten over af te schaffen spoorwegen. Zo zouden zowel de spoorlijn Lokeren-Dendermonde als Sint-Niklaas-Mechelen op de nominatie staan op afgeschaft te worden. Volgens Infrabel is dat nog niet aan de orde. 

“Infrabel is momenteel in bespreking en in overleg met de federale regering voor de opmaak van een investeringsplan met de budgetten voor de komende jaren”, laat Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit weten aan RailTech.

“We documenteren wat de noden zijn van het spoornet op het gebied van onderhoud, vernieuwing en in functie van de behoeften van alle stakeholders. Infrabel heeft natuurlijk niet de intentie om spoorlijnen te sluiten, maar we onderzoeken en brengen in kaart welke de gevolgen zouden kunnen zijn als we bepaalde componenten van onze spoorinfrastructuur niet tijdig zouden kunnen vernieuwen.”

Ophef na geruchten over schrappen spoorlijnen

De laatste dagen was er veel ophef ontstaan naar aanleiding van geruchten dat de spoorlijnen Lokeren-Dendermonde en Sint-Niklaas-Mechelen opgeheven zouden worden. Deze geruchten waren bijvoorbeeld voor het Sint-Niklase stadsbestuur en de vervoersregio Waasland aanleiding om een boze brief te sturen naar Infrabel.

“Bewust lekken van informatie”

Een van de ondertekenaars van deze brief is de Sint-Niklase Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens. In Het Laatste Nieuws laat hij weten ‘not amused’ te zijn. “Een organisatie zoals Infrabel, die zich wel vaker profileert als een staat binnen de staat, speelt spelletjes op de rug van reizigers en gemeenten. Het schuift intern blijkbaar een aantal scenario’s naar voor, die absoluut onhaalbaar zijn, maar die passen in een soort van ‘pissing contest’ tussen de voogdijminister en Infrabel zelf. Men komt dan met die scenario’s naar buiten, door ze heel doelbewust te lekken, net om deze heisa te creëren.”

Onderzoek nog gaande

Petit benadrukt dat het onderzoek nog gaande is en er geen beslissingen genomen zijn.

Auteur: Jerom Rozendaal