FR NL
110-jarige spoorbrug in Erpe-Mere

Na bijna een jaar opent nieuwe spoorwegbrug Erpe-Mere

110-jarige spoorbrug in Erpe-Mere

Een klein jaar na afbraak van de oude spoorbrug opent eind deze week een nieuwe spoorbrug in Erpe-Mere. De spoorwegbrug aan de Kapelhofstraat was 110 jaar oud en einde levensduur toen Infrabel het in november vorig jaar tegen de vlakte gooide.

Infrabel-woordvoerder Charlotte Verbeke bevestigt aan Railtech dat de nieuwe brug over het spoor aan de Kapelhofstraat in Erpe-Mere vandaag opengesteld word voor verkeer. De laatste dagen waren de werken in een afrondende fase aanbeland en kon alleen het weer nog roet in het eten gooien. Dat is dus niet gebeurd.

Non stop afbraakwerken in weekend

Daarmee komt een einde aan een bijna jaar durende herbouw. De sloop van de oude spoorbrug, die gelegen is over de drukke 50A spoorlijn tussen Brussel en Gent, vond plaats in november vorig jaar in een weekend waarbij er non-stop aan de afbraak gewerkt werd. Het treinverkeer was tijdens de sloop gestremd.

Afbraak van de brug over het spoor in Erpe-Mere in november 2020

Voordat de sloopwerkzaamheden konden beginnen werd eerst de spanning van de bovenleiding gehaald om vervolgens neergelegd te worden. Daarna kon het metselwerk van de brug worden afgebroken. Een viertal rupskranen braken de spoorbrug gecontroleerd af. Aansluitend werd het puin afgevoerd en de zone vrijgemaakt zodat de bovenleiding opnieuw kon worden teruggeplaatst.

Brug ter plaatse gebouwd

De nieuwe betonnen brug is ter plaatse gebouwd met behulp van een stalen bekisting. Deze werkwijze is door Infrabel bedacht en al op diverse andere plekken op het Belgische spoornetwerk toegepast. Dit zorgt ervoor dat de treinen langer kunnen blijven rijden. Infrabel investeert in totaal bijna 2,5 miljoen euro in het infrastructuurproject.

Auteur: Jerom Rozendaal