FR NL
Overweg lichten

Tunnel vervangt twee overwegen in Brugge

Overweg lichten @Infrabel

Infrabel en de stad Brugge hebben een principe-akkoord over de vervanging van twee overwegen door één tunnel. Het gaat om de overwegen van de Grote Moerstraat en de Pastoriestraat in Sint-Andries (Brugge) aan de spoorlijn Brussel-Oostende. De tunnel zal tussen de twee overwegen gebouwd worden. De spoorbeheerder was al een tijdje in gesprek met de stad om een alternatief uit te werken voor het sluiten van de twee overwegen.

De spoorlijn Brussel-Oostende  (L50A) is de drukste lijn van ons land. Tussen Brussel en Brugge zijn er geen overwegen meer. Op het stuk tussen Brugge en Oostende zijn in totaal nog 7 overwegen. Door het akkoord tussen de stad Brugge in Infrabel verdwijnen er binnenkort dus twee overwegen van die zeven.

Maandelijks een dodelijk slachtoffer bij ongeval overweg

Het opheffen van spooroverwegen en vervangen door alternatieven past binnen het beleid van Infrabel dat hiermee de veiligheid  op het spoor wil verbeteren. Spooroverwegen zijn frequent het toneel van ongevallen. Tijdens het eerste semester van 2021 waren er 17 ongevallen aan overwegen waarbij 5 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden vielen.

Uit de statistieken blijkt dat er in België jaarlijks gemiddeld om de week een ongeval gebeurt en dat er maandelijks een dodelijk slachtoffer valt aan een overweg. “Die cijfers zijn onaanvaardbaar hoog en moeten drastisch naar beneden”, stelt Infrabel. De spoorbeheerder wil er volgens eigen zeggen, binnen zijn budgettaire mogelijkheden, alles aan wil doen om de resterende overwegen op deze spoorlijn ook de vervangen.

Burgemeester Brugge ook tevreden

Betrokkenen reageren enthousiast over het akkoord en het verdwijnen van de overwegen in Brugse gemeente. “Dat er nu een akkoord is, is een zeer goede zaak voor de veiligheid en vlotheid van de lokale mobiliteit”, zegt Dirk De Fauw, burgemeester van Brugge.

spoorlijn Brussel-Oostende (L50A), Brugge

Vervolgproject en infomoment

Na de goedkeuring van het principeakkoord door het schepencollege en de gemeenteraad wordt er de komende maanden verder gewerkt aan het gedetailleerde ontwerp van de tunnel. Daarnaast zullen er ook contacten zijn met de betrokken eigenaars van de aangrenzende percelen. Beide overwegen worden pas afgesloten van zodra het alternatief gerealiseerd is. In het voorjaar van 2022 organiseren Infrabel en de stad Brugge hierover een infomoment voor de buurt.

Lees ook: Maatregelenpakket moeten veiligheid op spoorwegovergangen verbeteren

Auteur: Jerom Rozendaal