Elektrificatiewerken aan spoorlijn Hasselt-Mol duren langer

Een dieseltrein bij station Zolder op de spoorlijn Mol Hasselt. 1983, Wikimedia Commons

Sinds het voorjaar 2019 werkt Infrabel gefaseerd aan de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt-Mol (lijn 15). Volgens de planning zou de 38 km lange spoorlijn eind dit jaar geëlektrificeerd zijn, maar de werkzaamheden zullen langer duren.

Dit komt onder meer door de gevolgen van de coronacrisis en door de laattijdige levering van materialen en installaties als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Einde van de werken begin juni 2023

Hierdoor kunnen de resterende werkzaamheden tussen Hasselt en Mol niet tijdig worden voltooid en wordt de planning voor het einde van de werken verschoven naar begin juni 2023.

Infrabel en de betrokken aannemers doen er alles aan om de resterende werkzaamheden uit te voeren met respect voor de nieuwe planning.

Hierbij zal ook de timing voor de werken aan de verschillende bruggen in Beringen (verhoging, vernieuwing en aanpassing) worden herzien in samenspraak met de stad Beringen. Deze werken zijn nodig in het kader van de elektrificatie van spoorlijn 15.

Limburgse spoorwegnet personenvervoer volledig geëlektrificeerd

Wanneer de elektrificatiewerken van de spoorlijn Hasselt-Mol volgend voorjaar klaar zijn dan zal het Limburgse spoorwegnet volledig geëlektrificeerd zijn voor wat de reizigerslijnen betreft. De totale geraamde investering voor deze elektrificatiewerken bedraagt ongeveer 50 miljoen euro waarvan het grootste deel van de financiering federaal is en het Vlaams Gewest een deel (bijna 15 miljoen euro) bijdraagt.

Auteur: Jos Sterk