FR NL
Spoorwerkzaamheden

Georges Gilkinet: Einde aan ‘kortetermijnbeleid’ en ‘onderinvesteringen’

Het waaide donderdag stevig. Benjamin Brolet / Infrabel

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet heeft tegenover RailTech.be gereageerd op de berichtgeving over de stiptheid van het spoor, die er vanwege minder beschikbaar budget dan gedacht niet voor 2025 op vooruit zal gaan. De minister zegt dat er mogelijkheden liggen om de investeringen te versnellen.

“Na de ondertekening van de beheerscontracten voor de NMBS en Infrabel tegen het einde van het jaar, na tien jaar wachten en kortetermijnbeleid, werken we hieraan verder”, aldus een woordvoeder van Gilkinet. Volgens de minister is het verbeteren van de stiptheid en betrouwbaarheid van de spoorwegdienst “een noodzaak en een prioriteit voor de federale regering”.

“De situatie die Infrabel na jaren van onderinvesteringen en blinde lineaire besparingen heeft geërfd, moet worden verbeterd. Vanaf 2020 keren we de trend om en investeren we opnieuw in het spoorwegnet.”

Tijdens het afgelopen budget conclaaf voor de spoorwegen werd 2 miljard euro aan herinvesteringen verkregen. Het grootste deel van de nieuwe middelen naar Infrabel, ook voor 2023 en 2024, “precies om die uitdaging om de capaciteit van het net te behouden en te optimaliseren aan te gaan.”

Dat het overige deel van bekendgemaakte de financiële middelen vanaf 2025 via een lening bij de Europese Investeringsbank (EIB) verkregen moet worden, ziet Gilkinet niet als een belemmering maar juist als “een manier om de noodzakelijke investeringen te versnellen.”

Auteur: Nick Augusteijn