FR NL

MIVB neemt maatregelen na klachten inwoners

De M7-metrostellen MIVB

De Anderlechtse wijk rondom het metrostation Veeweide klaagt sinds begin dit jaar over toenemende overlast. De inwoners voelen de ondergrond trillen wanneer er een metro passeert. Volgens de inwoners zijn de problemen begonnen sinds de MIVB zwaardere metrotoestellen inzette. De MIVB heeft begrip voor de klachten en nam ondertussen al maatregelen.

Volgens de inwoners lijken de nieuwe metrotoestellen de problemen te veroorzaken. De MIVB rijdt al sinds september 2021 veel frequenter met de M7-metrotoestellen. Die wegen 10 ton meer dan hun voorgangers, namelijk 170 ton in plaats van 160 ton. Ze bieden ook plaats aan 30 tot 40 passagiers meer. Passerende metro’s zijn veel meer hoorbaarder dan vroeger.  Inwoners getuigen onder meer op de Brusselse nieuwssite Bruzz dat ze vaal al vroeg gewekt worden door de metro. De inwoners voelen de muren vibreren. Anderen klagen dan weer over scheuren in muren, kapotte plinten, losgekomen lusters en klemmende ramen en deuren.

Onderhoudsschema aangepast

De MIVB zette afgelopen tijd niet alleen nieuwe metrostellen in, maar verhoogde ook de frequenties op de verschillende metrolijnen. Daardoor moeten reizigers minder lang wachten en is er meer plaats. Toch heeft de vervoersmaatschappij ook oren naar de grieven van de omwonenden. Zodra de MIVB de eerste klachten ontving, heeft zij het metronet onderzocht om de problemen te objectiveren en de oorzaken ervan te achterhalen. “Op sommige plaatsen van het netwerk werd slijtage van de sporen vastgesteld, veroorzaakt door het veelvuldig en intensief passeren van metrostellen”, zegt An Van hamme, woordvoerster van de MIVB. “Naar aanleiding van de klachten werd het onderhoudsschema aangepast en de metrosporen bijgeslepen in de betrokken zone. Er wordt de komende maanden preventief nog verder bijgeslepen.”

Afplatting van het wiel

De MIVB zet haar geregelde observaties op het net verder en plant correctief onderhoud in functie van de vaststellingen. Bovendien stelde ze vast dat de slijtage op bepaalde plaatsen abnormaal hoog was en onderzocht zij de werking van de smeersystemen van de metrostellen. Ze ontdekte een defect dat in oktober werd hersteld. Ook bleek dat de wielen van sommige metrostellen niet meer perfect rond waren, wat trillingen en rolgeluid kan veroorzaken. “Om voertuigen met onvolkomen ronde wielen te vermijden, worden voortaan alle wielen van de metro’s systematisch om de 60.000 km opnieuw geprofileerd”, zegt An Van hamme van de MIVB. “Afplatting van het wiel, veroorzaakt door onvolkomenheden van 0,3 mm op de wieldiameter, veroorzaakt al andere geluid en trillingen dan normaal. Het gaat dus om bijzonder kleine vervormingen.”

Preventieve detectie

De MIVB werkt momenteel aan de ontwikkeling van een preventieve detectie van deze onvolkomenheden, om in een vroeg stadium te kunnen ingrijpen zodra zich een gebrek voordoet. De technische ontwikkelingen zijn bezig om deze preventieve detectie te starten in de maand februari. Door de beheersing van de verschillende parameters kunnen de trillings- en geluidsniveaus bij de doorkomst van de metro worden teruggebracht tot de niveaus die in het verleden op het metronet zijn waargenomen.

Nieuwe systemen

Bovendien bereidt de MIVB in het kader van haar programma voor permanente verbetering ook tests voor met nieuwe systemen voor de bevestiging van sporen op de dwarsliggers op een testtraject van het metronet. Deze nieuwe bevestigingssystemen zijn door de MIVB samen met haar leveranciers van spoorwegmaterieel ontwikkeld om het geluid van metro’s die over het spoor rollen te verminderen. Ze hebben geen invloed op de overgebrachte trillingen. “Dit project, dat volgens plan eind januari 2023 bij wijze van proef zal worden uitgevoerd, heeft tot doel het geluid te verminderen dat bovengronds wordt gehoord wanneer de metro’s passeren”, zegt Van hamme. “De resultaten worden in februari 2023 geëvalueerd.”   Aangezien de hinder zich grotendeels concentreert rond de Broquevillelaan-Montgomery in Woluwe, in Anderlecht/Molenbeek in de buurt van Veeweide en ook in Oudergem, voorziet de MIVB in januari eveneens in drie openbare vergaderingen samen met de betrokken gemeentebesturen om alle uitleg te geven.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals