FR NL
brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

In beeld: derde fase van grote infrastructuurwerken voor Masterplan Hasselt gestart

Het project gezien vanaf de brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt 2023, Infrabel

Zaterdag is het vervolg op de grote spoorwerf in Hasselt gestart. Infrabel combineert – net zoals de vorige twee jaren in de paasvakantie – een maximum aan werken. Hieronder niet alleen het onderhoud en de vernieuwing van sporen maar ook de seininrichting en bovenleiding. Daarnaast werken NMBS en Infrabel gefaseerd verder aan de perrons in het station van Hasselt.

Infrabel bezorgde ons enkele mooie beelden van de werf. De beelden zijn genomen aan de brug ter hoogte van de Sint-Truidersesteenweg in Hasselt, op ongeveer 500 à 700 meter van het uiteinde van de perrons van het station.

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

Tijdens de megawerf in april zal Infrabel ditmaal het spoorrooster ‘kant Alken’ aan de in- en uitrit van het station Hasselt vernieuwen. In deze werfzone wordt – ter hoogte van de nieuwe wisselverbindingen – de bovenleidingen en ook de rijdraden (van de bovenleiding) van de hoofdsporen op de spoorlijnen Hasselt-Alken (lijn 21) en Hasselt-Bilzen (lijn 34) vernieuwd.

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

Revisie spoorlijnen

Daarnaast komt er een revisie waarbij de uitrustingen en componenten van de bovenleiding worden vervangen om zo de levensduur te verlengen, zoals bijvoorbeeld onder de brug van de Sint-Truidersteenweg. Dit gebeurt op beide spoorlijnen over een lengte van 700 meter (tot aan de vertakking Oude Statie)

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

Europese veiligheidssysteem

Tussen Bilzen en Tongeren zal Infrabel de nieuwe seininrichting (onder meer nieuwe seinen en nieuwe toestellen om de doortocht van de treinen te bepalen) in dienst stellen. Dit kadert in de uitrol van het Europese veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System). Tijdens de buitendienststelling van spoorlijn 34 werkt Infrabel ook verder aan de nieuwe seininrichting in de stations Bilzen, Tongeren en het baanvak Tongeren-Glons (Glaaien).

Onderhoudswerken

Infrabel maakt van deze lijnonderbrekingen ook gebruik om allerlei kleinere onderhoudswerken uit te voeren in Hasselt en op de betrokken spoorlijnen 21 en 34, zoals laswerken aan de wissels in de stationszone, het vervangen van dwarsliggers, spoorwerken en onderhoud van enkele overwegen. Deze werken gebeuren onder meer in de de Nachtegaalstraat in Sint-Truiden, de Rooistraat en de Boomstraat in Bilzen.

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

Betonnen brugdek

In Alken wordt eveneens de brug over de Meerdegatstraat vernieuwd. De gewelfboog wordt vervangen door een geprefabriceerd betonnen brugdek. De doorgang zal afgesloten zijn voor al het verkeer van 27 maart tot 17 mei, er wordt een lokale omleiding voorzien.

brug Sint-Truidersesteenweg Hasselt copyright Infrabel

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals