Zwarte dag voor het Nederlandse spoor

De ravage is groot, zoals hier te zien op een luchtfoto.

Vannacht is er in Voorschoten (NL), tussen Leiden en Den Haag, een zwaar treinongeval gebeurd. Een passagierstrein en een goederentrein raakte een bouwkraan op het spoor bij Voorschoten. Een spoorwegarbeider kwam om het leven er er vielen tientallen gewonden op de ontspoorde passagierstrein. 

Rond 03.30 uur botsten een goederentrein en een passagierstrein met ongeveer 50 passagiers tegen een bouwkraan op het spoor. Op het moment van het ongeval waren werkzaamheden bezig aan het spoor, maar twee van de vier sporen waren normaal gezien toegankelijk. Hoe de kraan van bouwbedrijf BAM dan toch op het spoor terechtgekomen is, is nog niet duidelijk.

Veel gewonden

De spoorarbeider- die aan het werk aan het spoor op de plaats van het ongeval – overleefde het ongeval niet. De passagierstrein is gedeeltelijk ontspoord, in het achterste deel brak brand uit. Hulpdiensten hebben de gewonden uit de trein gehaald. Negentien gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Een twintigtal andere slachtoffers werden ter plekke behandeld. De machinist van de passagierstrein raakte gewond. De machinist van de goederentrein is ‘in orde’ en kon naar huis gaan.

Medeleven

Premier Mark Rutte en het Nederlandse koningspaar hebben hun medeleven uitgedrukt aan de slachtoffers. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers zegt mee te leven met “slachtoffers, nabestaanden en alle betrokkenen van het ongeluk”. Hij spreekt van “een verschrikkelijk ongeluk”. De directeur van de Nederlandse treinmaatschappij NS Wouter Koolmees zegt ‘geschokt’ te zijn over het ongeval.

Onderzoek

De OVV, een zelfstandig bestuursorgaan dat onderzoek doet na rampen en andere grote incidenten, is vrijwel meteen na het ongeval ter plaatste gegaan met een aantal onderzoekers. De schade aan het spoor bij Voorschoten is groot. Op het traject tussen Den Haag en Voorschoten zal dagenlang geen treinverkeer mogelijk zijn vanwege herstelwerkzaamheden.

Auteur: Matthias Vanheerentals