FR NL
Elektrificatie lijn Hasselt-Mol

Alle reizigerslijnen in Limburg zijn nu geëlektrificeerd

Hoog bezoek bij de feestelijkheden. 2023, Matthias Vanheerentals / Promedia

De nieuwe geëlektrificeerde spoorlijn Hasselt – Mol officieel (lijn 15) is geopend. De spoorlijn werd ingereden met een symbolische eerste elektrische treinrit van Hasselt naar Mol. Het Limburgse spoorwegnet is nu volledig elektrisch voor wat betreft de reizigerslijnen. Momenteel is 90 procent van het Belgisch spoornet geëlektrificeerd. Het gaat om 6.000 kilometer aan spoor.

De elektrificatie van de spoorlijn Hasselt – Mol vormt een belangrijke investering voor de mobiliteit in Limburg en ook voor de Kempen, is milieuvriendelijk en zal de stiptheid ten goede komen. De elektrificatiewerken van de spoorlijn Hasselt – Mol (lijn 15), die gefaseerd en baanvak per baanvak werden uitgevoerd, is in het voorjaar 2019 gestart. Op het traject werd er 58 kilometer aan bovenleiding geïnstalleerd: 38 kilometer spoor tussen de vertakking Zonhoven en Mol waarvan 10 kilometer dubbelspoor tussen Zolder en Beverlo, het tweede perronspoor in Leopoldsburg en enkele bundelsporen in Mol. In totaal zijn er 1.250 bovenleidingspalen geplaatst, 1.400 ton staal voor de bovenleidings-constructies gebruikt, en 300 kilometer aan draden en kabels voor de bovenleiding afgerold.

In totaal zijn er 1.250 bovenleidingspalen geplaatst.

Twee nieuwe tractiestations

Er was heel wat nieuwe technische infrastructuur nodig. Verspreid over de 38 kilometer lange spoorlijn heeft Infrabel in Leopoldsburg en op de grens Houthalen/Zolder ook twee nieuwe tractieonderstations gebouwd en één nieuwe sectioneerpost in Hasselt (aan de spoorvertakking Zonhoven). Deze installaties zetten hoogspanning om in bruikbare spanning (3.000 Volt gelijkspanning) voor het treinverkeer. Vanuit het onderstation loopt de omgezette tractiestroom via de bovenleiding naar de treinen zodat die elektrisch kunnen rijden. De voorbije maanden vonden er, naast de laatste afwerkingen, verschillende controles en testen plaats van de nieuwe bovenleiding op het volledige traject, waarna de spoorlijn midden juni veilig onder spanning kon worden gezet.

elektrificatie Hasselt-Mol inhuldiging
Er is ruim 50 miljoen euro in het project gestoken.

Infrastructuurwerken

Daarnaast heeft Infrabel ook een aantal infrastructuurwerken uitgevoerd op het spoortraject zoals de verhoging en vernieuwing van verschillende bruggen. Dit was nodig omdat de bruggen onvoldoende hoog waren voor de doortocht van een elektrische trein met bovenleiding. De brug ’t Routeke in Heusden-Zolder en de bruggen van de Stationsstraat en Zandstraat in Beringen zijn al een tijdje klaar, de nieuwe betonnen brug van de Koerselsesteenweg zal eind augustus volledig afgewerkt zijn (maar dit heeft geen impact voor het treinverkeer). Ook de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen werd grondig gerenoveerd en in het station Mol en in Zolder zijn er verschillende spoorwissels vernieuwd.

De totale investering voor de elektrificatiewerken op de spoorlijn Hasselt – Mol bedraagt 50,2 miljoen euro, waarvan het grootste deel van de financiering federaal is en het Vlaamse Gewest een deel (bijna 15 miljoen euro) bijdraagt. Het Limburgse spoorwegnet is nu volledig elektrisch voor wat betreft de reizigerslijnen. De elektrificatie vormt zo een belangrijke investering voor de mobiliteit in Limburg en ook voor de Kempen, is milieuvriendelijk en zal de stiptheid ten goede komen.

De afgelopen jaren werden er nog lijnen geëlektrificeerd. In juni 2021 werd de geëlektrificeerde reizigerspoorlijn Hamont – Mol in gebruik genomen. In maart 2022 de geëlektrificeerde goederenspoorlijn Genk-Goederen – Bilzen. Dankzij de 58 km nieuwe bovenleiding is nu 5.965 km aan hoofdsporen of ruim 90 procent van het Belgische netwerk geëlektrificeerd. Het Belgische spoorwegnet behoort zo tot de top van Europa op het gebied van elektrificatie.

90 procent

Momenteel is ruim 90 procent van het Belgische spoornet geëlektrificeerd waardoor België een van de meest “groene” spoornetten op het vlak van bovenleidingen in Europa is. 5.965 kilometer hoofdsporen zijn momenteel geëlektrificeerd van de in totaal 6.522 kilometer hoofdsporen op het Belgische spoornet. De spoorlijnen die niet geëlektrificeerd zijn bevinden zich bijvoorbeeld in de havens of op industriële lijnen als ook op een aantal ‘kleinere’ spoorlijnen voor het reizigersverkeer.

In Vlaanderen zijn de volgende spoorlijnen (reizigerslijnen) nog niet geëlektrificeerd: Lijn 58 Gent – Eeklo, Lijn 82 Aalst – Burst, Lijn 86 De Pinte – Oudenaarde – Ronse en Lijn 122 Gent – Zottegem – Geraardsbergen. De mogelijke elektrificatie van de 4 andere spoorlijnen in Oost-Vlaanderen wordt binnen een werkgroep samen besproken met de overheid en NMBS in het kader van de exploitatie van deze spoorlijnen (vb. batterijtreinen, …) en de best mogelijke oplossingen, hierbij ook rekening houdend met de infrastructuur, uitbating, technologie en de financiële middelen binnen het investeringsplan.

elektrificatie Hasselt-Mol
RailTech.be reed een stukje mee over lijn 15.

Treinaanbod

De komende jaren breidt NMBS bovendien ook het treinaanbod uit tussen Hasselt en Mol. Zo zal vanaf december 2024 op zondag de L-trein tussen Hasselt en Mol in beide richtingen elk uur rijden, in plaats van om de twee uur nu. De reizigers tussen Hasselt en Mol krijgen zo 7 dagen op 7 in beide richtingen om het uur een trein. Vanaf december 2025 wordt ook op weekdagen het aanbod tussen Hasselt en Mol uitgebreid. Zowel tijdens de ochtend- als de avondspits zal er vanaf dan in beide richtingen een tweede trein per uur rijden. Het gaat telkens om een P-trein richting Hasselt en een P-trein richting Mol. Deze treinen zullen behalve in Hasselt en Mol ook stoppen in Zonhoven, Zolder, Heusden, Beringen, Beverlo, Leopoldsbrug en Balen.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals