FR NL
Luchtfoto+oostelijk+ringspoor

Oostelijk ringspoor Antwerpen vernieuwd

Luchtfoto+oostelijk+ringspoor Infrabel

Infrabel heeft het Oostelijk ringspoor in Antwerpen vernieuwd. Het gaat om een investering van 18 miljoen euro in het Belgisch relanceplan.

Het verhoogde, oostelijk ringspoor rond Antwerpen werd aangelegd in 1895. Ondanks regelmatig onderhoud was een grondige vernieuwing stilaan noodzakelijk. Negen maanden werkte Infrabel aan de renovatie van de spoorinfrastructuur die niet alleen belangrijk is voor heel wat reizigerstreinen in de provincie maar ook cruciaal is voor een groot aantal goederentreinen die van en naar de Antwerpse haven rijden. Met financiële steun van de federale regering investeerde Infrabel hier bijna 18 miljoen euro in de Belgische economie en het lokale sociale weefsel.

Twee spoorlijnen

Het oostelijk ringspoor rond Antwerpen bestaat uit twee spoorlijnen (L12 en L27A) en vertrekt van het station Antwerpen-Centraal, gaat er in een wijde bocht rond om dan via de wijk Zurenborg de Noordersingel te volgen naar Antwerpen-Dam. Na Antwerpen-Luchtbal splitst het spoor richting Antwerpse haven (L27A) en Nederland (L12). Sinds begin dit jaar werkte Infrabel aan de vernieuwing van deze strategische spoorinfrastructuur. Meer dan ooit is die nu klaar voor de toekomst.

lees verder onder foto

Oostelijk ringspoor
Oostelijk ringspoor

Renovatie met aandacht voor economie en milieu

Volgens Infrabel ging het om een grondige totaalaanpak. Het historische ringspoor ligt deels op een verhoogde spoorberm aangelegd met zand van de Kalmthoutse Heide (L27A) en deels op 73 kunstwerken (L12) waarvan 71 gemetselde boogconstructies en twee spoorbruggen. De werken werden voornamelijk uitgevoerd op de spoorlijn 12.

Watersinsijpeling

Door het insijpelen van regenwater waren delen van de boogconstructies aangetast waardoor er mogelijk stabiliteitsproblemen zouden kunnen ontstaan. Dus moesten ze opnieuw waterdicht gemaakt worden. Alle sporen, dwarsliggers en ballast (kiezelstenen) werden verwijderd om vervolgens op de ondergrond een waterdichte laag aan te brengen en afwateringssystemen te plaatsen.

Rubberen matjes

Nadien werd meer dan 3 kilometer aan sporen vernieuwd en installeerde de infrastructuurbeheerder speciale railpads. Dat zijn een soort van rubberen matjes tussen de rails en de dwarsliggers, die het geluid, veroorzaakt door een combinatie van treinverkeer en trillingen van de spoorinfrastructuur, deels dempen.

Metselwerk

Daarnaast werd ook het metselwerk van de bogen grondig aangepakt. De dekstenen werden gerenoveerd en de historische borstwering werd gezandstraald, geschilderd en, uit respect voor het erfgoed, opnieuw gebruikt voor het nieuwe dienstpad aan de Engelselei (Borgerhout). Dit dienstpad zorgt voor meer veiligheid voor de Infrabel onderhoudsploegen en kan ook gebruikt worden in geval van een mogelijke evacuatie. Deze werken verlengen de levensduur van ​ boogconstructies met zo’n 30 jaar.

lees verder onder foto

Oostelijk ringspoor2
Oostelijk ringspoor2

Roestbehandeling

Ook de bovenleiding van spoorlijn 12 werd vernieuwd. De bovenleidingspalen kregen een roestbehandeling en een nieuwe verflaag. Alle dwarsbalken, waar de bovenleiding aan vasthangt, werden over de vier sporen (L12 + L27A) vervangen. Als laatste werd ook de seininrichting gemoderniseerd. De seininrichting, dat zijn alle onderdelen ​ (seinen, bekabeling, veiligheidssystemen en sensoren) die nodig zijn om een veilig en regelmatig treinverkeer te garanderen.

Seinkabels

Er werden heel wat zaken geplaatst, zoals 3.500 meter spoor, 5.450 meter bovenleiding, 36 bovenleidingspalen, 1.250 meter aardingskabel, 28.500 meter aluminium seinkabels, 1.500 meter glasvezelkabel, 1.500 meter hoogspanningskabel (ondergronds), 10 nieuwe seinen en 30 nieuwe spoortoestellen (sensoren en veiligheidssystemen).

Minder-hinder maatregelen

Het oostelijke ringspoor is van strategisch belang. Via dit traject kunnen (lege) reizigerstreinen overgebracht worden tussen het station Antwerpen-Centraal en de drukke sporenbundel Schijnpoort. In deze bundel worden de treinen geparkeerd, gekuist en onderhouden. Maar het ringspoor is ook een vitale toegangsweg voor goederentreinen van en naar de Antwerpse haven.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals