FR NL
Sandite trein op het spoor

Infrabel: dankzij sandite treinen 30% minder adhesieproblemen in de herfst

Sandite trein op het spoor brengen een laag voor meer grip bij gladde sporen door vallende herfstbladeren Infrabel

In de herfst is er minder adhesie en grip op de sporen, extrra versterkt door de achtergebleven resten van vallende bladeren. Daarom zet Infrabel speciale werktreinen in – de zogenaamde Sandite treinen – die automatisch een mengeling van gel en zandkorrels op de sporen spuiten om zo meer houvast te krijgen.

Op de spoorlijnen die met Sandite worden behandeld is het aantal adhesieproblemen doorheen de jaren (2022 ten opzichte van 2016) gedaald met gemiddeld 30 procent én met een piek tot 75 procent voor meldingen tijdens de remming, wat volgens Infrabel essentieel is voor de veiligheid. De vorige herfst in 2022 waren er op het volledige Belgische spoornet 180 uren vertraging door adhesie voor reizigers- én goederentreinen samen. Dat is een aanzienlijke daling in vergelijking met 2021 (261 uren) en 2020 (319 uren), aldus Infrabel.

“De ene herfst is de andere niet en het fenomeen is sterker wanneer er veel bladeren op korte tijd vallen en wanneer het vochtig is”, zegt Frederic Petit, woordvoerder van Infrabel. “Het is dus niet zo evident om de herfstperiodes met elkaar te kunnen vergelijken. Maar sinds het inzetten van Sandite treinen in 2016 stellen we een daling vast van het aantal incidenten veroorzaakt door adhesie.” Sandite is een mengeling van gel met zandkorrels en minuscule roestvaststalen korreltjes.

570 kilometer spoor per dag

Sinds de herfst van 2016 worden de Sandite treinen ingezet op de spoorlijnen Brussel-Ternat-Denderleeuw en Brussel-Dendermonde. In 2017 kwam daar de spoorlijn Halle-Vilvoorde bij en sinds 2018 worden de treinen ook ingezet van Brussel naar Eigenbrakel en tussen Leuven, Ottignies, Namen, Ciney, Jemelle, Libramont en Athus. De drie Sandite treinen behandelen dagelijks 570 kilometer spoor. Adhesieverlies is een herfstfenomeen en komt door een gebrek aan grip van de stalen wielen op de stalen spoorstaven. Het wordt versterkt wanneer de sporen glad zijn door regen, ijs en het sap van vallende bladeren.

lees verder onder de foto

Sandite treinen

Gladde film

Het gevolg is een gladde film op de sporen, wat voornamelijk voorkomt in bosrijke gebieden en op plaatsen met veel hellingen. Van midden oktober tot midden december zet Infrabel daarom speciale werktreinen in. Drie ‘Sandite treinen’, met eenmaximum werksnelheid van 60 kilometer per uur, brengen een Sandite aan op de spoorstaven, in de zone net voor en achter de stopplaatsen.

Op die plaatsen is er veel grip nodig bij het remmen en optrekken van de treinen. Het aanbrengen van de gel verloopt automatisch op basis van GPS-coördinaten. De bediening en opvolging van elke container (1.600 liter aan Sandite) gebeurt van op afstand in real-time.

Verhoogde waakzaamheid

Sinds 1 oktober is er een verhoogde waakzaamheid en ontvangen de Infrabel diensten gerichte weerrapporten met een gladheidsindex van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). “Onze infrastructuurploegen volgen dit op en staan paraat om tussen te komen op het terrein waar nodig. Daarnaast waakt het seinhuispersoneel over een vlotte doorstroming van de zwaardere treinen in heuvelachtig gebied”, aldus Infrabel. In Wallonië staan er een aantal hulplocomotieven stand-by om op hellingen tussenbeide te komen als er een trein de helling niet zou op geraken.

Auteur: Matthias Vanheerentals