Passagiers vroegen erom, dus nu planten de Poolse Spoorwegen bomen om CO2 te compenseren

Bij het kopen van een treinkaartje van de Poolse operator PKP Intercity kunnen passagiers de optie selecteren om de CO2-uitstoot te compenseren. De eerste 700 bomen hiervoor zullen dit voorjaar worden geplant. Dat idee komt niet van de operator (of zelfs van zijn marketingafdeling), maar van de passagiers zelf, en past in een bredere verschuiving naar klimaatactie in Polen, dat voorheen achterliep.
Elke passagier kan de optie CO2-compensatie selecteren bij het kopen van een treinkaartje en een willekeurig donatiebedrag kiezen sinds afgelopen oktober. Het ingezamelde geld wordt onder andere gebruikt voor het planten van bomen.
Het idee voor het planten van bomen komt rechtstreeks voort uit de mening van reizigers, aldus PKP Intercity. In enquêtes werd passagiers gevraagd waar de donaties voor CO2-compensatie voor gebruikt zouden moeten worden. Meer dan 85% van de respondenten vulde bosaanplant in. Naar aanleiding van de input van de passagiers besloot PKP Intercity een samenwerking aan te gaan met Posadzimy, een Pools bedrijf dat lokaal bomen plant in samenwerking met bedrijven die CO2 willen compenseren.
Geen greenwashing hier
Hoewel het altijd klinkt als een mooi initiatief, is het planten van bomen om CO2 te compenseren niet zonder controverse. Het is een populaire manier voor bedrijven om ‘hun imago op te poetsen’ en wordt berucht gebruikt door luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven die hoog scoren op de vervuilingsschaal.
De trein is echter al een groene manier van transport, en hoewel elektrisch vervoer de gouden (of groene) standaard is, vergeleken met privé-auto’s of vliegtuigen, is zelfs een trein die op diesel rijdt (tot X) keer duurzamer vanwege [veel hogere efficiëntie]. Dus dat argument is in ieder geval moeilijk te maken voor het initiatief van PKP Intercity.
Een andere controverse rond het planten van bomen is dat er gevallen zijn geweest waarbij de geplante bomen gewoon op zichzelf bleven staan en niet resulteerden in daadwerkelijk gerevitaliseerde bossen, maar alleen in ‘boomkerkhoven’. Niet alle boomplantorganisaties zijn echter gelijk.
Het boomplantbedrijf Posadzimy gaat op zijn website in op de vaak gehoorde kritiek op deze praktijk. De organisatie zegt dat ze haar bomen plant op basis van samenwerking met lokale boswachters, lokale overheden en met betrouwbare verificatie van elk project, en zegt “hier is geen ruimte voor greenwashing”. De boomsoorten die worden geplant worden gekozen door de lokale boswachters, die het gebied het beste kennen, zodat er geen buitenlandse of ongeschikte soorten (die misschien sneller groeien maar niet ten goede komen aan het lokale ecosysteem) worden geplant.

Structurele bewaking
Osadzimy werkt alleen lokaal, binnen Polen, en vernieuwt bossen alleen “waar het nodig is”. Bijvoorbeeld in gebieden die doorweekt zijn, waardoor zaden moeilijk kunnen ontkiemen. Ook laten ze de bedrijven die hen betalen om bomen te planten bewust niet meedoen met het planten, hoewel dat nog beter zou zijn voor het groene imago van het betalende bedrijf. De bomen worden alleen geplant door professionals, dus ze worden goed geplant.
Na het planten worden de zaailingen beschermd tegen dieren en de bossen worden onderhouden door lokale boswachters. De ontwikkeling wordt achteraf gecontroleerd en als veel zaailingen geen wortel schieten, wordt er op eigen kosten extra geplant. Ze gaan ook terug naar de oude aanplant om te kijken hoe de bomen groeien, de oudste zijn al meer dan 5 jaar oud en 1,5 m hoog.
Voor PKP is het initiatief de eerste stap op weg naar het ondersteunen van koolstofcompensatie en biodiversiteit. Volgens de exploitant zullen er binnenkort nieuwe partnerschappen worden aangekondigd om het bedrijf te helpen de Poolse natuur en biodiversiteit op verantwoorde wijze te ondersteunen.
Een verandering in de Poolse klimaataanpak
De stappen van PKP Intercity passen bij een bredere verandering binnen Polen in de richting van meer actie tegen klimaatverandering. In de Climate Performance Change (CCPI) zijn Hongarije en Polen van alle Europese landen de slechtst presterende landen als het gaat om klimaatbeleid, zoals de nationale experts van CCPI hebben vastgesteld in hun ranglijst voor 2023. Polen heeft een relatief hoge uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking, scoort laag op het gebied van hernieuwbare energie en had een emissiedoelstelling voor 2030 die veel hoger is (2,37 ton) dan wat nodig is voor een Parijs-compatibel pad.
Sinds de vorming van een nieuwe regering onder president Donald Tusk heeft het land echter een ommezwaai gemaakt in het klimaatbeleid, meldt Politico. In het verleden probeerde Polen regelmatig het klimaatbeleid van de EU te blokkeren, en samen met Hongarije riep het op tot opschorting van het EU-emissiehandelssysteem (EU ETS). Een hoge ambtenaar in de nieuwe Poolse regering heeft echter gezworen dat de nieuwe Poolse regering de klimaatmaatregelen van de EU niet langer zal blokkeren.
Lees meer:
- Tsjechisch-Poolse Baltic Express piloot vernieuwde slaapwagon uit DDR-tijdperk
- Polen: PKP Intercity ‘koopt 300 km/u treinvloot’ om hogesnelheidsrivalen CPK tegen te gaan
- Berlijn naar Warschau: toekomstige concurrentie als Poolse operator plannen heeft om DB te beconcurreren met 9 dagelijkse HS treinen