Hongarije voor het Europees Hof gedaagd wegens gebrek aan onafhankelijkheid van de spoorregulator

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Hof van Justitie van de Europese Unie omdat het land zich zorgen maakt over de onafhankelijkheid van zijn nationale toezichthouder voor de spoorwegen. De stap volgt op jaren van heen en weer gepraat nadat Hongarije er niet in slaagde zich volledig aan te passen aan de EU-regels over hoe toezicht moet worden gehouden op de spoorwegmarkten, aldus de Commissie.
De kern van het geschil is Richtlijn 2012/34/EU, bekend als de richtlijn betreffende de totstandbrenging van een gemeenschappelijke Europese spoorwegruimte. Deze richtlijn bevat regels voor eerlijke en open toegang tot spoorwegnetwerken in de hele Europese Unie. Een van de belangrijkste vereisten is dat elk land een onafhankelijke spoortoezichthouder moet hebben, volledig gescheiden van ministeries of bedrijven die de spoorweginfrastructuur beheren of exploiteren.
Belangenconflict
Volgens de Europese Commissie heeft Hongarije er niet voor gezorgd dat zijn spoorregulator onafhankelijk is. In plaats daarvan blijft het een organisatorische eenheid binnen het ministerie van Bouw en Transport, dat toezicht houdt op het vervoersbeleid. De Commissie stelt dat deze regeling belangenconflicten in de hand werkt en het doel van de richtlijn ondermijnt.
De inbreukprocedure begon in 2021, toen de Commissie Hongarije voor het eerst een ingebrekestelling stuurde. In 2023 volgde een met redenen omkleed advies en nu heeft de Commissie besloten de zaak te laten escaleren door deze voor te leggen aan het hoogste gerechtshof van de EU in Luxemburg. Als het Hof de Commissie gelijk geeft, moet Hongarije zijn systeem voor toezicht op de spoorwegen veranderen. Als het land nog steeds in gebreke blijft, kunnen er financiële sancties volgen.
De EU ziet de zaak als meer dan een papierwinkel. Als een land niet dezelfde regels volgt, kan dat leiden tot oneerlijke concurrentie en belemmeringen voor een verenigd spoorwegnetwerk. De Commissie benadrukt dat de richtlijn bedoeld is om conflicten tussen infrastructuurbeheerders, spoorwegmaatschappijen en toezichthouders te voorkomen.
Niet de enige procedure
Hongarije wordt ook bekritiseerd voor andere gebieden waar het bestuur van de spoorwegen niet in overeenstemming lijkt te zijn met de richtlijn. De Europese Commissie stuurde ook een schriftelijke aanmaning over de uitvoering van de EU-regels voor spoorwegveiligheid in 2023 en de inbreukprocedure is nog niet gesloten.
Het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA) voerde in 2018 een audit uit van de Hongaarse nationale veiligheidsinstantie en stelde “ernstige tekortkomingen vast die van invloed zijn op de kernfuncties van de instantie”. Na grondig toezicht op de maatregelen die Hongarije heeft uitgevoerd om de tekortkomingen te verhelpen, concludeerde het Bureau dat de Hongaarse nationale veiligheidsinstantie geen solide en geloofwaardige uitvoering heeft gegeven aan het actieplan om de situatie op te lossen. De Commissie heeft er daarom bij Hongarije op aangedrongen stappen te ondernemen om de tekortkomingen die het Bureau twee jaar geleden heeft vastgesteld, te verhelpen.
Deze kwestie werd niet genoemd in de recente inbreukaankondigingen van de Commissie, maar zou later opnieuw aan de orde kunnen worden gesteld: de volgende stap hiervoor zou eerst een met redenen omkleed advies zijn, dat, als er geen actie wordt ondernomen, zou kunnen leiden tot een nieuwe verwijzing naar de rechtbank.
Lees meer:
- Hongarije’s grootste locomotiefvernieuwing in 30 jaar laat ‘vroege resultaten in punctualiteit’ zien
- ‘Aanzienlijke kans’ dat Hongarije Zwitsers rollend materieel koopt: transportminister praat over MAV makeover en meer