FR NL

Nederlands fonds trekt 105 miljoen uit voor grensoverschrijdend spoor in North Sea Port

Nederlands fonds trekt 105 miljoen uit voor grensoverschrijdend spoor in North Sea Port Het grensoverschrijdende goederenvervoer per spoor in North Sea Port dat Zeeuws-Vlaanderen met Gent verbindt, krijgt 105 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds. Hiermee onderstreept de Nederlandse overheid het belang van spoorontwikkeling in het havengebied voor structurele en duurzame economische groei. De overheden…

Het grensoverschrijdende goederenvervoer per spoor in North Sea Port dat Zeeuws-Vlaanderen met Gent verbindt, krijgt 105 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds. Hiermee onderstreept de Nederlandse overheid het belang van spoorontwikkeling in het havengebied voor structurele en duurzame economische groei.

De overheden van Nederland, België en Vlaanderen werken samen aan een betere bereikbaarheid van North Sea Port per spoor. Daartoe ondertekenden ze in 2021 ook een intentieverklaring met de regio voor een betere spoorontsluiting in het havengebied tussen Terneuzen en Gent.

Grensoverschrijdend project

Het besluit van de Nederlandse regering is genomen op advies van de onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem. Omdat het om een ​​grensoverschrijdend project gaat, in lijn met het In 2021 gesloten akkoord, wordt verwacht dat de komende jaren ook in België de nodige gelijkaardige stappen gezet zullen worden.

De goedkeuring van de bijdrage van het Nationaal Groeifonds onderstreept het nationale en regionale belang van dit unieke grensoverschrijdende spoorproject en zijn bijdrage aan de structurele en duurzame economische groei van Nederland.

Fantastisch nieuws!

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Het is fantastisch nieuws dat het Nationaal Groeifonds heeft besloten 105 miljoen euro te investeren in het grensoverschrijdende spoortraject tussen Terneuzen en Gent. Ik vind het heel belangrijk dat we de grensregio’s beter met elkaar verbinden. Door over de grenzen heen te kijken en de verbinding met onze buren te verbeteren, maken we Nederland figuurlijk een stukje groter en benutten we kansen op het gebied van economie, werkgelegenheid en onderwijs.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “Met dit besluit van de Nederlandse regering is een cruciale stap gezet in de financiering van deze grensoverschrijdende spoorlijn. Naast economische motieven zet North Sea Port volop in op verduurzaming en leefbaarheid in en rond het grensoverschrijdende havengebied. Een reductie van het wegvervoer ten gunste van duurzame alternatieven zoals het spoor, is een ambitie die we hebben gerealiseerd met ons strategisch plan Connect 2025.

Auteur: Jos Sterk