FR NL

Meer spoorinvesteringen in Roemenië om Oekraïense export te vergemakkelijken

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/05/rail-investments-in-romania-ramp-up-to-facilitate-ukrainian-exports/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

De Roemeense minister van Transport, Sorin Grindeanu, heeft aangekondigd dat er binnenkort werken starten om de breedspoorlijn tussen Giurgiulesti in Moldavië en de Roemeense rivierhaven Galați te herstellen. Het ministerie van Transport heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de reparatie van de lijn. Na ondertekening van het contract zal de lijn binnen 60 dagen operationeel zijn, onderstreept Grindeanu.

“Deze spoorlijn zal het vervoer van goederen van en naar Oekraïne via de Republiek Moldavië en via de haven van Galați mogelijk maken. Zo zal de Donauhaven, samen met de haven van Constanța, een van de belangrijkste punten in de regio worden voor het vervoer van goederen en grondstoffen”, verklaarde de Roemeense minister. De werken kosten 1.289.000 Roemeense lei (ongeveer 260.000 euro) en worden gefinancierd door de Roemeense spoorweginfrastructuurbeheerder CFR Infrastructură.

Oude Sovjetspoorlijn is gamechanger

De haven van Galați is de tweede grootste Roemeense haven na Constanta en ligt aan de rivier de Donau, naast de grens met Moldavië en Oekraïne. Het belangrijkste voordeel van deze locatie is dat deze zowel de brede als de normale spoorbreedte kan bedienen. De oude Sovjetlijn die Giurgiulesti van Moldavië naar Roemenië verbindt, zal in dit geval de gamechanger zijn, omdat het de doorvoer van Oekraïense treinen die op een 1524 mm-spoorbreedte (breed) rijden gemakkelijker zal maken wanneer ze Roemenië binnenkomen.

Keuzemogelijkheden vanuit  Port of Galati in Roemenië

Vanuit de haven van Galați kan vracht die Roemenië binnenkomt ofwel worden overgeladen op binnenvaartlijnen die de Donau in de richting van de zee opvaren, ofwel verder per spoor getransporteerd worden naar andere bestemmingen in het land en in Europa. Dat gebeurt dan wel via normaalspoor (1435 mm). Het Roemeense ministerie van Transport wil in totaal zo’n 5 kilometer spoorlijnen reconstrueren; 3,5 kilometer daarvan zijn breedspoorlijnen en 1,2 normaalspoorlijnen.

Auteur: Jos Sterk