FR NL

Slowaaks ŽOS Trnava sluit deals met belangrijke bedrijven uit de sector van het spoorvervoer

De Slowaakse treinwagonreparatiewerkplaats ŽOS Trnava sloot twee nieuwe deals ter waarde van tientallen miljoenen met de bedrijven ÖBB en DB Cargo. Het bedrijf won de aanbestedingen voor de twee contracten die betrekking hebben op de reparatie en ombouw van wagons.

ŽOS Trnava heeft eerder met DB Cargo gewerkt. Eind 2020 voltooide het de reconstructie van 430 Sahimms 900-wagons voor het Duitse bedrijf, terwijl het eerder ook al standaardwagons had aangepast. Wat ÖBB betreft: het is de eerste keer dat ŽOS Trnava werkt met goederenwagons van het Oostenrijkse bedrijf.

23,4 miljoen euro in totaal

De overeenkomst met ÖBB betreft de reparatie van wagons en heeft een looptijd van twee jaar, terwijl het contract een verlengingsoptie voor nog eens drie jaar omvat. De inkomsten van ŽOS Trnava voor het tweejarige contract zullen 20 miljoen euro bedragen, terwijl als de samenwerking wordt verlengd dat bedrag kan oplopen tot 30 miljoen. Wat DB Cargo betreft:  het contract van 3,4 miljoen euro met ŽOS Trnava behelst het ombouwen van 281 Laaers 560,1 wagons naar het type 560,3. De twee bedrijven onderhandelen al zes maanden over de samenwerking en tekenden eind maart 2022 een overeenkomst. Het contract loopt tot augustus 2023.

“Dankzij dergelijke projecten zal het aandeel van diensten voor buitenlandse klanten van ŽOS Trnava in 2022 meer dan 75 procent bedragen”, aldus het bedrijf. Rastislav Bráblik, de directeur van de afdeling goederenwagens van het bedrijf, benadrukte dat wagons die tegenwoordig door de poort van ŽOS Trnava rijden, de kleuren dragen van de Oostenrijkse ÖBB, maar ook de kleuren van de Duitse DB, de Tsjechische Republiek, het Franse Ermewa en andere belangrijke Europese spelers”.

Auteur: Jos Sterk