FR NL
Cross-border train between Berlin and Amsterdam

Trein Amsterdam-Berlijn 30 minuten sneller: geen locomotiefwissel meer

DB Fernverkehr en NS International hebben deze week de reistijd van internationale treinen tussen Amsterdam en Berlijn met 30 minuten verkort. De reistijd is van 6.20 uur naar 5.52 uur gegaan.

Er zijn drie maatregelen genomen om de reistijd tussen de Nederlandse en Duitse hoofdsteden te verkorten. Ten eerste is er geen locomotiefwissel meer aan de grens. Vanaf 10 december wordt een nieuwe Vectron-locomotief gebruikt die zowel in Nederland als in Duitsland kan rijden. De verandering was nodig omdat de spanning op de bovenleiding in Duitsland anders is dan in Nederland, waardoor de oude Nederlandse locomotief niet in Duitsland kon rijden. Vanaf 2025 zullen de huidige DB IC-rijtuigen geleidelijk worden vervangen door door Talgo gebouwde ICE L-treinen.

De tweede maatregel was een stuk nieuw spoor en een tijdelijk extra perron, die zijn aangelegd op het station van Oldenzaal in Nederland. Regionale treinen kunnen daar keren en staan de Intercity naar Berlijn niet langer in de weg.

Tot slot worden onderweg verschillende haltes overgeslagen. In Nederland stopt de trein niet meer in Almelo. In Duitsland worden de stations Stendal, Minden en Bad Oeynhausen niet meer aangedaan. Er zijn nog 7 haltes over tussen Berlijn en Amsterdam. In 2021 was de verwachting dat de reistijdwinst van 30 minuten enkele jaren vertraging zou oplopen, waardoor deze op zijn vroegst in 2026 zou plaatsvinden. Met enkele aanpassingen werd de oorspronkelijke planning echter toch gehaald vóór de dienstregelingwijziging.

Wijziging dienstregeling en geen bistroauto meer

De dienstregeling gaat ook veranderen. De internationale trein rijdt nu elke twee uur vanaf 5 uur in de zomer en 7 uur in de winter. Dat zal het hele jaar zo blijven. Om 6 uur ’s ochtends vertrekt de eerste uit Amsterdam en de laatste om 18 uur ’s avonds. De laatste rijdt dan tot Hannover waar passagiers kunnen overstappen op de trein naar Berlijn. De eerste trein komt om 10 uur ’s ochtends aan in Amsterdam en de laatste om 10 uur ’s avonds. Er zullen zeven uitgaande treinen zijn richting Duitsland en zeven van Duitsland naar Nederland.

In december gaat het huidige bistrorijtuig van de trein met pensioen. Daarvoor in de plaats komt een eersteklas rijtuig, zegt directeur Intercity Berlijn van NS International Oscar Labrovic in een Q&A op de website van NS. “Zo hebben we iets meer zitplaatsen in de hele trein. Er komt nog een tweedeklas rijtuig met extra rolstoelplaatsen en in sommige rijtuigen ook meer fietsplaatsen.” Treinbegeleiders zullen reizigers in de hele trein voorzien van drankjes en snacks via een snack caddie. Eind volgend jaar komen er nieuwe rijtuigen met nog een bistrorijtuig.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com