FR NL
Gibraltar Strait (Shutterstock)

Een spoorwegverbinding Marokko – Spanje op tijd voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2030?

Het idee om een grensovergang te bouwen om het Europese en Afrikaanse continent met elkaar te verbinden dateert al uit de jaren 1930. De beslissing van de FIFA om het WK van 2030 in Marokko, Spanje en Portugal te houden, kan dit project nieuw leven inblazen. Zou een tunnel met een hogesnelheidslijn op tijd gebouwd kunnen worden zodat voetbalfans er gebruik van kunnen maken?

De Straat van Gibraltar, die het Europese vasteland van Noord-Afrika scheidt, is op het smalste punt slechts 14 kilometer lang, met waterdieptes tussen 300 en 900 meter. Het project “Vaste verbinding Europa-Afrika Straat van Gibraltar” omvat de bouw van een onderwatertunnel voor een hogesnelheidslijn tussen Spanje en Marokko. Na verschillende studies en ontwerpen in het begin van de jaren 2000, werden er veel vragen gesteld over de haalbaarheid van het project en uiteindelijk ging het in 2009 niet door.

In juni kwamen de Spaanse minister van Transport, Raquel Sanchez, en haar Marokkaanse tegenhanger, minister van Materiaal en Water, Nizar Baraka, overeen om de studies voor de spoorverbinding te hervatten. Dit was de eerste keer in 14 jaar dat het project officieel op regeringsniveau werd besproken. Diezelfde maand bevestigde het Spaanse staatsblad officieel de toewijzing van 2,3 miljoen euro aan Europese fondsen voor de Spaanse Vereniging voor Vaste Communicatie over de Straat van Gibraltar (SECEGSA) om de studies met betrekking tot het project bij te werken, met de bedoeling om rond 2030 met de aanleg te beginnen.

SECEGSA meldt dat recente studies wijzen op de mogelijkheid om een verbinding tussen Marokko en Spanje te creëren via een tunnel, waardoor een treinverbinding van Casablanca naar Madrid mogelijk wordt. De voltooiing van het project zal naar schatting vijf jaar in beslag nemen. Als deze schatting klopt, zou de bouw al binnen 1,5 jaar moeten beginnen als de tunnel klaar moet zijn voordat het WK van start gaat. SECEGSA benadrukt dat er voortdurend onderzoek wordt gedaan naar het initiatief, dat periodiek wordt uitgevoerd en in samenwerking met een ander Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in hetzelfde gebied, zoals vermeld door het Spaanse persbureau “El Faro de Ceuta“.

Tunnelplannen

Het project van de vaste verbinding door de Straat van Gibraltar vindt zijn oorsprong in de Spaans-Marokkaanse gezamenlijke verklaring van 16 juni 1979 in Fez, van koning Hassan II van Marokko en koning Juan Carlos I van Spanje. Volgens verschillende bronnen, waaronder de Spaanse publicatie‘La Razón‘, zou de voorgestelde spoorverbinding 42 kilometer lang zijn. Dit omvat een onderwatertunnel van 27,7 kilometer en een ondergrondse tunnel van 11 kilometer, in totaal 38,67 kilometer.

De route loopt van Punta Paloma in Tarifa naar Punta Malabata in de baai van Tanger en bereikt een maximale diepte van 300 meter met een maximale helling van 3%. Elke enkelsporige tunnel heeft een binnendiameter van 7,9 meter en de dienstgang heeft een diameter van 6 meter. De drie tunnels worden met elkaar verbonden door dwarsverbindingen met een tussenruimte van 340 meter.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com