FR NL
Eurostar exiting the Channel Tunnel

Op weg naar een herlancering van een trein Londen-Keulen?

Het idee van een sneltrein tussen Londen en Duitsland, via Brussel, is niet nieuw. Maar wat wel nieuw is, is dat Eurotunnel-eigenaar Getlink het initiatief neemt.

Eurotunnel wil de koolstofarme mobiliteit tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland verder versnellen door het aantal nieuwe rechtstreekse hogesnelheidsdiensten vanuit Londen via de Kanaaltunnel de komende tien jaar te verdubbelen. Het plan is om dit te verhogen tot 1000 treinen per dag, en niet alleen door het aantal pendeldiensten over de weg te verhogen.

Yann Leriche, Chief Executive van Getlink zei in december: “De Kanaaltunnel is de katalysator voor de versnelling van het hogesnelheidspassagiersverkeer tussen Londen en de grote steden van Europa. De aantrekkelijkheid van het Open Access-model en de impuls die Eurotunnel als infrastructuurbeheerder geeft om nieuwe bestemmingen te ontwikkelen, zijn belangrijke factoren in de groei van koolstofarme mobiliteit tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.”

Bevrijd van de zware schuldenlast van de beginjaren en nu winstgevend, heeft Getlink een extra business geopend met de Eleclink gelijkstroomlijn door de tunnel, waardoor de inkomsten van de groep toenemen en investeerders worden aangetrokken.

Toenemend treinverkeer

De tunnel, die in juni 1994 in gebruik werd genomen, is de enige vaste verbinding tussen het vasteland en Groot-Brittannië. Tot op heden rijden er bijna 400 treinen per dag door de tunnel met twee buizen, voornamelijk pendeltreinen tussen Calais en Folkestone, maar ook hogesnelheidstreinen van en naar Londen.

Op 6 mei 2024 viert Eurotunnel, een volledige dochteronderneming van Getlink, 30 jaar na de opening van de Kanaaltunnel en de introductie van de eerste LeShuttle en LeShuttle Freight spoordiensten tussen Folkestone (Kent) en Coquelles (Pas-de-Calais). Dit jaar is het ook de 30e verjaardag van de eerste rechtstreekse treinverbindingen tussen Londen en Parijs en Londen en Brussel. Door de stroomvoorziening van de tunnel te moderniseren, wil men extra verkeer aantrekken om de inkomsten te verhogen. Maar het is ook een kwestie van inspelen op klimaatambities.

Een trein Londen-Keulen?

Om dit te bereiken is Eurotunnel ook op zoek naar andere bestemmingen dan Parijs, Brussel of Amsterdam. Het bedrijf overweegt opnieuw een sneltreinverbinding te creëren tussen Londen en Keulen. Het idee is zelfs om uiteindelijk Frankfurt te bereiken.

In oktober 2010 kwam er een Duitse ICE-trein aan op station Saint Pancras International. Er werd gedacht dat DB een beslissing had genomen, maar problemen met de certificering van het rollend materieel en veranderingen in het economische klimaat zetten het project in de ijskast en het lijkt niet langer een prioriteit te zijn voor Deutsche Bahn.

Meer recentelijk heeft het Spaanse bedrijf Evolyn gezegd dat het al in 2026 gebruik wil gaan maken van de Kanaaltunnel en in oktober zei het dat het 12 treinen had besteld bij Alstom, hoewel dit niet is bevestigd door de Franse fabrikant. Het Nederlandse bedrijf Heuro heeft ook aangegeven dat het wil concurreren met de lijn Londen-Brussel-Amsterdam, zonder verdere details te geven. Er circuleren ook andere namen van potentiële concurrenten, maar tot nu toe is er nog niets concreets gezegd.

Naar vereenvoudiging

Volgens Getlink zijn er vier beslissende stappen gezet in de richting van vereenvoudiging van het realiseren van meer diensten door de tunnel. Allereerst wordt er marktonderzoek gedaan door Eurotunnel om bestemmingen in kaart te brengen. De Tunnel-regelgeving zal worden gestandaardiseerd met de relevante autoriteiten, en de tunnelspecifieke criteria zullen worden geïntegreerd met fabrikanten in hun standaard rollend materieel aanbod. Getlink werkt ook aan de voorbereiding van verbindingen over het Kanaal met netwerkbeheerders en stations. Yann Leriche schatte het potentieel van de route Londen-Keulen-Frankfurt via het spoor op twee miljoen passagiers per jaar tijdens een persbezoek, meldde L’Echo. Een nieuwe spoorverbinding tussen Duitsland en Zwitserland heeft naar schatting potentieel voor 3 miljoen passagiers per jaar.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com