FR NL

Goederenvervoer per spoor Polen-Oekraïne wordt morgen 10 februari hervat

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/04/rail-freight-poland-ukraine-to-resume-on-10-february/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-06

Het goederenvervoer per spoor tussen Oekraïne en Polen wordt hervat op donderdag 10 februari 2021. Dit is eerder deze week onderhandeld door de respectieve ministeries van beide landen. Goederentreinen van en naar Polen mogen Oekraïne sinds november niet meer binnen vanwege een politiek meningsverschil.

Het verbod werd aanvankelijk tot 20 januari verlengd, maar dinsdag 1 februari konden de ministeries van beide landen toch tot een akkoord komen. Beide partijen hadden toegezegd op vrijdag 4 februari met een datum van heropening te komen en zo is dat ook gebeurd.

Excuus voor dieperliggende problemen

Hoewel de officiële reden voor het verbod werd uitgelegd als ‘beperkte capaciteit vanwege bouwwerkzaamheden’, werd dit over het algemeen beschouwd als een excuus voor dieperliggende problemen. De regeringen van beide landen waren het namelijk oneens over het aantal wegvergunningen dat door Polen aan wegvervoerders in Oekraïne werd verstrekt. Dit aantal was volgens Oekraïne te laag.

Het meningsverschil daaromtrent lijkt nu te zijn opgelost. De partijen kwamen overeen het aantal vergunningen voor internationaal goederenvervoer aanzienlijk te verhogen, rekening houdend met de behoeften van Oekraïense en Poolse wegvervoerders. Binnenkort zal een nieuw quotum worden vastgesteld door de Paritaire Commissie voor Internationaal Wegvervoer. Met deze belofte is Oekraïne bereid zijn grondgebied opnieuw open te stellen voor goederentreinen.

Gegijzeld door het wegtransport

De spoorgoederenindustrie voelt zich gegijzeld door de weg, aangezien het meningsverschil heeft geleid tot een aanzienlijk verlies van volumes op het spoor. In 2020 reden 40 treinen van Polen naar China en terug door Oekraïne. In 2021 reden er al 124 treinen. De dienstregeling voor december 2021 omvatte 87 treinen van en 6 treinen naar China, maar die zijn vanwege het transitverbod nooit vertrokken.

PKP en PKP LHS als betrokken partijen

Vooral PKP en PKP LHS hebben belang bij het opheffen van het verbod. PKP LHS is verantwoordelijk voor de lijn via Oekraïne naar Slavkov, een dienst die vaak wordt gebruikt voor transport over de Nieuwe Zijderoute. “Tijdens 20 jaar exploitatie heeft PKP LHS meer dan 1 miljard PLN geïnvesteerd om het rollend materieel te moderniseren en de infrastructuur uit te breiden. Het is dankzij de ontwikkeling van het transport naar Słavkov dat de omvang van het transport en de inkomsten voor de Oekraïense spoorwegen groeien”, zei Zbigniew Tracichleb, voorzitter van de raad van bestuur van PKP LHS in reactie op het verbod.

Zucht van opluchting

Bedrijven die actief zijn op de route reageerden opgelucht op het nieuws. “Transcontainer Europe (TCE) heeft veel energie gestoken in de ontwikkeling van de transportcorridor naar Slavkov. We zijn blij te horen dat de transportblokkade in Oekraïne binnenkort wordt opgeheven”, zegt Alexander Mironow, algemeen directeur van TCE.

“Helaas moesten we in december minstens drie treinen naar Slawkow annuleren vanaf verschillende grensovergangen. Zodra de transit officieel weer toegankelijk is, zijn we klaar om door te gaan met onze route naar Slawkow en Medyka vanaf alle stations in de grensregio met China, d.w.z. Dostyk, Korghos, Zamyn Uud, Zabaikalsk en Vostochny Port. Aangezien Oekraïne stilaan een belangrijk doorvoerland aan het worden is op de Nieuwe Zijderoute, is dit land vanzelfsprekend opgenomen in ons strategisch ontwikkelingsplan voor dit jaar.”

Wegverkeer blijft erg belangrijk

Hoewel het goederenvervoer per spoor voor beide landen van belang is, is duidelijk geworden dat het wegverkeer voorlopig nog  belangrijker is. Polen geeft elk jaar een maximum aantal vergunningen per land af voor het gebruik van zijn wegen. Oekraïne heeft voor 2022 een hoger aantal vergunningen aangevraagd: 200.000 vergunningen per maand voor 2022 in plaats van de 160.000 maandvergunningen die in 2021 zijn afgegeven.

Op 17 december 2021 bevestigde de Oekraïense regering haar voornemen om internationale arbitrage aan te vragen als Polen het aantal vergunningen voor vrachtwagenbedrijven tegen 2022 zou verminderen.

Crisis voorkomen

De betrokken partijen kwamen ook overeen om een ​​gezamenlijk actieplan te ontwikkelen om de doeltreffendheid van de internationale wegcontroleposten in Polen en Oekraïne aanzienlijk te verbeteren.

Uiterlijk eind februari 2022 moet een passend actieplan worden overeengekomen met de deelname van vertegenwoordigers van de douanedienst, grensdienst en andere betrokken diensten van zowel Polen als Oekraïne. Bovendien zijn de partijen overeengekomen om een ​​herziening van de bepalingen in gang te zetten van de overeenkomst afgesloten in 1992 tussen de regeringen beide landen inzake internationaal wegvervoer. Hiermee lijkt een ingrijpende transportcrisis te zijn voorkomen.

Auteur: Jos Sterk