FR NL

2021 was het drukste jaar ooit in Nederland voor goederenvervoer per spoor

In 2021 is het goederenvervoer per spoor van de Rotterdamse haven naar Duitsland en vice versa met 7 procent gestegen ten opzichte van 2020. Ten opzichte van 2019, het jaar voor corona, is er sprake van een stijging met 3 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag ‘Ontwikkeling goederenvervoer per spoor in Nederland’ van infrastructuurbeheerder ProRail.

Volgens ProRail is 2021 het drukste jaar ooit gemeten als het gaat om goederenvervoer per spoor. Nooit eerder zijn er zoveel treinen de grens met Duitsland van en naar de Rotterdamse haven overgestoken als vorig jaar. Dit is opmerkelijk, omdat  bouwwerkzaamheden en de weersomstandigheden ervoor zorgden dat het goederenvervoer per spoor niet altijd zoals gepland kon doorgaan.

Goederenvervoer per spoor naar Duitsland toegenomen

Vorig jaar passeerden 46.600 goederentreinen de grensovergangen met Duitsland. Hierdoor is het goederenvervoer per spoor naar de oosterburen, ondanks de pandemie, met 7 procent gestegen ten opzichte van 2020.

Ten opzichte van 2020 en 2019 zijn de volumes door de Rotterdamse haven met respectievelijk 10 en 6 procent gestegen tot in totaal 37.600 goederentreinen in 2021. Er reden minder treinen naar België. In 2021 waren dat er 12.200, een daling met respectievelijk 7 en 10 procent ten opzichte van 2020 en 2019.

Vanwege corona is het goederenvervoer in 2020 wat teruggelopen. Omdat het herstel al in 2020 was ingezet, was het niet meer dan logisch dat het goederenvervoer per spoor in 2021 toenam. Ook het aantal goederentreinen lag hoger dan in 2019, vooral door de start van nieuwe containervervoer shuttles en meer ritten op bestaande verbindingen.

Bouwwerkzaamheden

Door werkzaamheden in Duitsland aan het derde spoor Zevenaar-Oberhausen en onderhoudswerkzaamheden tussen Venlo en Viersen moesten veel goederentreinen worden omgeleid. Ook de aansluiting van het Theemswegtracé op de Havenlijn leidde tot verstoringen in het treinverkeer.

Ook slechte weersomstandigheden zorgden daarnaast voor overlast, zoals het winterweer in februari. Zware regenval in juli zorgde voor veel schade aan spoorlijnen in België en de Duitse Eifel, waardoor veel goederentreinen van en naar Nederland werden geschrapt.

Auteur: Jos Sterk