Letse spoorwegen vrezen ernstige gevolgen als gevolg van de fors lagere volumes

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/01/latvian-railway-fears-severe-impact-from-dropping-volumes/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Een terugval van het verkeer uit Wit-Rusland en Rusland, verkeer dat onmogelijk volledig kan worden vervangen, en het voortdurend dalende goederenvervoer per spoor maken het de Letse spoorwegen erg moeilijk. Volgens de Letse minister van Transport, Tālis Linkaits, is de nationale spoorwegmaatschappij voorbereid op alle mogelijke scenario’s, met in het slechtste zelfs de beëindiging van 600 arbeidscontracten.

Linkaits lichtte de situatie toe waarin de Letse Spoorweg (LDz) zich bevindt tijdens het televisieprogramma Rīta panorāma. Volgens zijn woorden zouden de vrachtvolumes per spoor in maart met 30 procent kunnen gestegen zijn in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dit komt echter doordat bedrijven hun lading zo snel mogelijk uit Rusland probeerden te halen.

Deze tijdelijke volumegroei geeft niet het hele plaatje weer. In feite nemen de volumes dramatisch af en het goederenvervoer per spoor dat vroeger tussen Letland en Wit-Rusland/ Rusland liep, kan niet volledig worden vervangen. De Letse spoorwegen bereiden zich voor op zowel de best-case als de worst-case scenario’s. In het ergste geval kunnen de vrachtvolumes per spoor met 85 procent dalen en zou de nationale spoorwegmaatschappij mogelijk de contracten van 600 werknemers moeten beëindigen”, aldus Linkaits.

Werken aan alternatieven

De maatschappij werkt momenteel aan een actieplan om de situatie het hoofd te bieden. De eerste aankondigingen over hoe het de dalende volumes wil opvangen, zullen in mei beschikbaar worden. Het bedrijf was voor het uitbreken van het conflict in Oekraïne al bezig met het uittekenen van een diversificatiestrategie door te zoeken naar alternatieve verkeersstromen.

Dit zei Linkaits tijdens de Rīta panorāma-show: “Sinds de herfst van 2021 ontvangt Letland vrachten uit Kazachstan, en dan op de eerste plaats kolen. Bovendien onderzoekt Kazachstan manieren om Letland te gebruiken als alternatief voor St. Petersburg”. Hoe en via welke route is echter nog onduidelijk.

Focus op Azië

Over het algemeen richt Letland zich echter op Centraal-Azië en China om meer spoorvolumes aan te trekken. Naast Kazachstan staat ook Oezbekistan op de lijst van landen die ladingen naar de Baltische staat zouden kunnen sturen. “Het ministerie is zwaar aan het onderhandelen met landen als Kazachstan, Oezbekistan en China om meer vrachten aan te trekken”, zei Linkaits.

Litouwen stond op dezelfde lijn als Letland wanneer de betrekkingen met China een paar maanden geleden in troebel water waren beland. Litouwen had Turkmenistan gecontacteerd om vrachtstromen naar de Baltische staten te sturen, rekening houdend met het feit dat de meest efficiënte route door Rusland liep.Op dat punt kan de missie van Letland ingewikkelder worden nu de Russische route buitenspel is gezet.

Auteur: Jos Sterk