Finse VR-groep stopt transport van en naar Rusland sneller dan verwacht

https://www.railfreight.com/business/2022/05/04/finnish-vr-group-to-discontinue-russian-traffic-faster-than-expected/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

Het Finse door de staat gecontroleerde spoorwegbedrijf VR Group bouwt de contracten met klanten wat betreft transport op de Russische route in versneld tempo af. Het bedrijf versnelde vanaf dinsdag 3 mei zo de geleidelijke uitfasering van het verkeer van en naar Rusland.

“We schatten dat het verkeer tegen het einde van de zomer zal zijn afgenomen tot ongeveer een derde van het oorspronkelijke niveau. Sommige klanten willen doorgaan met verkeer tot het einde van de opzegtermijn, maar we blijven onderhandelen om de trafiek sneller te stoppen”, aldus VR-topman Topi Simola. Aanvankelijk had VR gesteld dat het transport van en naar Rusland zou stoppen na afloop van de afgelopen contracten.

Nu wil het bedrijf dat transport echter nog sneller beëindigen. Omdat de beslissing niet wordt beïnvloed door de westerse sancties tegen Rusland, moet het beëindigen van de overeenkomsten met klanten individueel en in overleg gebeuren.

Opgemerkt moet worden dat VR Group al op 6 april de geleidelijke stopzetting van het verkeer in het oosten aankondigde. Ook particuliere bedrijven en operators worden door de beslissing getroffen, aangezien zonder VR het overschrijden van de grens en het gebruik van de infrastructuur complexer wordt.

Overeenkomst met RZD loopt af

“Afhankelijk van de klant kan het transport direct worden gestopt als de klant daarmee akkoord gaat. “Het verkeer zal uiterlijk tegen het einde van het jaar volledig worden stopgezet. De overeenkomsten met de Russische Spoorwegen (RZD) lopen gelijktijdig af met de stopzetting van het verkeer”, aldus VR.

Dit betekent dat de overeenkomsten met Russische spoorwegen niet kunnen worden beëindigd voordat het contract afloopt. Bij andere bedrijven is dat niet het geval en VR wil van deze gelegenheid gebruik maken om zo snel mogelijk van zo veel mogelijk contracten af ​​te zijn. Deze praktijk lijkt op de benadering van de Litouwse Spoorwegen om transportovereenkomsten met Wit-Russische meststoffenbedrijven te beëindigen. Het bedrijf werd daartoe niet gedwongen door de Amerikaanse sancties; het besloot echter wel om deze te volgen en contracten te beëindigen voordat ze verstrijken.

Gelieerde ondernemingen volgen het voorbeeld

VR zal ook een desinvesteringsstrategie implementeren voor geassocieerde ondernemingen en dochterondernemingen die actief zijn in Rusland. “VR Group is ook begonnen met onderhandelingen over de verkoop of inkrimping van haar belangen in de Finse geassocieerde bedrijven ContainerTrans Scandinavia (CTS) en Freight One Scandinavia (FOS). Daarnaast is VR Group onderhandelingen gestart over de verkoop van haar Russische dochteronderneming Finnlog”, aldus het bedrijf.

Auteur: Jos Sterk