FR NL

EU stelt subsidies ter beschikking voor financiering ERTMS

https://railway-news.com/kfw-ipex-bank-jointly-finances-tram-trains-in-chemnitz-germany/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week14-2022&utm_term=KfW

Op RailTech Europe kunnen de bezoekers dit jaar alle informatie over ERTMS vinden waar ze naar op zoek zijn. RailTech Europe wordt dit jaar op 21-23 juni georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht.

ERTMS (“European Rail Traffic Management System”) is een groot industrieel project dat wordt uitgevoerd door de Europese Unie, een project dat het spoorvervoer veiliger en concurrerender zal maken.

ERTMS is de laatste jaren een trending topic geworden als het over Europese spoorwegen gaat. Maar wat is het precies en wat zijn de doelen?

EU-financiering

Via de Connecting Europe Facility (CEF) voor TransportSearch voor beschikbare vertalingen van het voorgaande instrument linkEN••• stelt de EU subsidies ter beschikking van lidstaten, lokale overheden, spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerders ter ondersteuning van de uitrol van ERTMS langs de corridors. Belanghebbenden kunnen financiering aanvragen via prijsvragen die worden beheerd door het INEA Executive Agency. Zoek naar beschikbare vertalingen van de voorgaande linkEN•••.

De EU-toewijzingen voor ERTMS in de periode 2007-2013 bedroegen ongeveer 1,2 miljard EUR (645 miljoen EUR uit het TEN-T-programma en 570 miljoen EUR uit Cohesie/ESIF-financiering) en tijdens de huidige financiële vooruitzichten (2014-2020) tot EUR 2,7 miljard EUR (850 miljoen EUR uit het CEF-programma en 1,9 miljard EUR uit de Cohesie/ESIF-fondsen). Daarnaast is in het kader van de CEF Blending Facility en de CEF reflow call EUR 149 miljoen beschikbaar gesteld voor de invoering van ERTMS.

Meer recentelijk zijn op EU-niveau aanvullende financiële mogelijkheden en innovatieve financiële regelingen ontwikkeld om de invoering te versnellen.

Het spoorvervoer blijft een financieringsprioriteit

In het volgende meerjarenprogramma (de Connecting Europe Facility 2021-2027-verordening) blijft het spoorvervoer een financieringsprioriteit, aangezien de nadruk in het vervoer verschuift naar het verbonden, duurzaam, inclusief, veilig en zeker maken van vervoer. Het voorgestelde vervoersbudget bestaat uit drie delen. Er zijn middelen beschikbaar onder de algemene vervoersenvelop (12,8 miljard EUR) en de Cohesiefonds-envelop (11,3 miljard EUR). Cohesiefondsen en Europese Fondsen voor Regionale Ontwikkeling zullen hun rol blijven spelen bij de financiering van ERTMS-projecten in in aanmerking komende lidstaten en regio’s.

Ten slotte zou ERTMS ook kunnen profiteren van het InvestEU-programma, dat tot doel heeft een vereenvoudigde en gestroomlijnde investeringssteun te bieden met slechts één set regels en procedures en één aanspreekpunt voor advies. Vooral de beleidsterreinen duurzame infrastructuur (11,5 miljard euro) en onderzoek, innovatie en digitalisering (11,25 miljard euro) zijn potentieel interessant voor de financiering van spoorprojecten.

Auteur: Jos Sterk