6.300 kilometer spoorlijn beschadigd in Oekraïne

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne is minstens 6.300 kilometer spoor beschadigd evenals 41 spoorbruggen, met een geschatte kostprijs van minstens 3,4 miljard euro. Dit is bekendgemaakt door het KSE Institute.

Zoals veel infrastructuur hebben de spoorwegen in Oekraïne een grote klap gekregen. Op 25 mei was zeker 6.300 kilometer van de in totaal 23.000 kilometer spoor beschadigd, meldt het KSE Institute.

Rusland zal betalen

Het project “Rusland zal betalen” van de analytische afdeling van het KSE Institute of the Kyiv School of Economics verzamelt, analyseert en documenteert informatie over directe verliezen aan civiele infrastructuur in verband met Russische agressie, in samenwerking met verschillende Oekraïense ministeries, waaronder het ministerie van Infrastructuur.

Onder infrastructurele schade valt sinds het begin van de oorlog ook de vernieling van zeker 23.800 kilometer wegen, 643 zorginstellingen en 1.123 onderwijsinstellingen.

Zoals geschat door het Ministerie van Economische Zaken en KSE, variëren de totale economische verliezen van Oekraïne als gevolg van de oorlog van 528 miljard tot 561 miljard euro, rekening houdend met alle fysieke infrastructuur, inclusief gebouwen, die werden beschadigd. Dit omvat zowel directe verliezen die in het project zijn berekend als indirecte verliezen zoals bbp-daling, stopzetting van investeringen, uitstroom van arbeid, extra kosten voor defensie en sociale ondersteuning.

Auteur: Jos Sterk