FR NL

De capaciteit van Polen voor Oekraïense export van graan bereikt de limiet

De capaciteit van Polen om graanladingen uit Oekraïne te behandelen is beperkt. Halina Bajczuk, directeur van het commerciële kantoor van PKP Cargo, zei dat de komende weken en maanden kritiek zullen zijn, aangezien Polen niet over de uitrusting en havencapaciteit beschikt om de Oekraïense export af te handelen. Zou een transportcoördinatiecentrum met de Baltische landen de oplossing zijn?

Bajczuk vermeldde dat in een paneldiscussie tijdens de RailFreight On Tour-The Lithuanian Edition die op 14 en 15 juni in Vilnius plaatsvond. “Vanaf de komende weken of maanden hebben we niet meer de capaciteit – ik bedoel containers – voor het transport van extra graanladingen. We moeten dus noodgedwongen samenwerken. Heeft u reservecontainers voor graan en andere lading uit Oekraïne, dan doen wij het transport samen. Helaas is er geen plaats en extra capaciteit meer in de Poolse havens, dus we moeten praten over het gebruik van de haven van Klaipeda en de Estse en de Letse havens.”

Eén coördinatiecentrum zou een stap in de goede richting betekenen

Namens hem onderstreepte Mindaugas Skuncikas van LTG Cargo dat om het volume van het vrachtvervoer van graan van Oekraïne naar Europa via Polen te vergroten, de betrokken landen eindelijk overeenstemming moeten bereiken over de beslissing om één coördinatiecentrum op te richten. “De Europese Unie probeert dat te doen. Het zou enorm helpen om meer graan uit Oekraïne te krijgen”, zei hij.

Een belangrijke verandering

“Tot vorig jaar waren de vervoerde volumes tussen Polen en Oekraïne niet zo groot en werden onze grensovergangen niet zo heel veel gebruikt. Concreet hadden we een of twee treinen per dag, en nu hebben we er dagelijks zo’n tien. Een belangrijke wijziging”, onderstreepte Bajczuk.

Volgens haar heeft PKP Cargo de afgelopen vijf jaar zijn capaciteit aanzienlijk vergroot door te investeren in zijn terminals, maar is er geen rekening gehouden met een calamiteit zoals oorlog. “Wat we zien is dat alles – van de douane tot de grenspatrouilles en de spoorweglogistiek – snel moet worden ontwikkeld, wat niet zo eenvoudig is en bepaalde spanningen veroorzaakt waardoor we op maximale capaciteit werken”, zei ze.

“In 2022 verdrievoudigde de export vanuit Oekraïne via de Poolse grens in vergelijking met 2021, wat aantoont hoe belangrijk de grenscapaciteit voor Oekraïne is”, zei Edvins Berzins van de Oekraïense Logistics Alliance Association, eraan toevoegend dat de logistiek niet onmiddellijk kan worden gewijzigd. “We hebben zeker te maken met een capaciteitstekort van de infrastructuur aan de Europese kant – ik bedoel locomotieven, terminals, enzovoort”, zei hij.

Gemeenschappelijke coördinatie is noodzakelijk

Bajczuk zei dat samenwerking tussen Polen en de Baltische staten een efficiënte en praktische oplossing zou kunnen zijn. Skuncikas ging echter nog een stap verder. Volgens hem zou het opzetten van één transportcoördinatiecentrum tussen staten en bedrijven de beste aanpak zijn. De EU biedt de ruimte voor een dergelijke oplossing, waardoor meer Oekraïense treinen  sneller de grenzen van de Europese Unie kunnen passeren.

Om dit mogelijk te maken, moet echter iedereen out of the box denken. “Dit betekent dat als we de EU kunnen dwingen om een Oekraïense graanlading als een eigen lading te beschouwen, elke trein een of twee dagen aan transport zou besparen.Wat erg belangrijk zou zijn”, zei hij.

Oplossingen op korte of lange termijn?

Zelfs als landen het gewicht van de Oekraïense export delen en intensief samenwerken, zou alleen dit een oplossing voor de korte termijn zijn. “Maar als we het over de lange termijn hebben, zijn er investeringen nodig in logistiek, in alle infrastructuur, evenals nieuwe ideeën om de nieuwe situatie aan te pakken”, gaf Bajczuk toe.

Berzins was het ermee eens dat de oorlogssituatie in de logistiek onmiddellijke oplossingen op korte termijn vereist: “We hebben nieuwe regels nodig. En dat meteen. Maar op de lange termijn stelt de situatie ons ook in staat om veel te doen met betrekking tot treinlengte en terminals.

We zouden sneller vooruit moeten gaan, maar ook nadenken over de wederopbouw van de Oekraïense infrastructuur en over het bouwen een nieuwe logistieke corridor, die veel nauwere banden tussen Oekraïne en Europa zou betekenen”, benadrukte hij.

Auteur: Jos Sterk