FR NL

Rail Baltica overbrugt belangrijke infrastructuurkloof

Dreamstime.com

Rail Baltica is begonnen met de bouw van een spoorbrug over de rivier de Neris, in Litouwen. Als hij klaar is, zal het de langste spoorbrug in de Baltische staten zijn. Het project kost zo’n 64 miljoen euro.

De bouw van de brug begon op 21 juli in de buurt van de stad Jonava, in Centraal-Litouwen, ongeveer 30 km van Kaunas. De afwerking van het project zal naar verwachting 2,5 jaar in beslag nemen. Over de brug kunnen goederentreinen met een maximumsnelheid van 120 km/u rijden.

Een sleutelproject

De brug zal een cruciale rol spelen bij de aanleg van de lijn richting Letland. “Het is onze taak om de hoofdlijn van Rail Baltica van Kaunas naar Panevėžys tegen het einde van 2024 en tegen 2026 helemaal tot aan de grens met Letland aan te leggen”, zei de Litouwse minister van Communicatie Marius Skuodis.

“Het hele Rail Baltica-traject tussen Kaunas en de Litouws-Letse grens vormt een gote uitdaging, omdat het het eerste volledig nieuwe spoortraject is dat in het onafhankelijke Litouwen wordt gebouwd”, zegt Karolis Sankovski, CEO van LTG Infra, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het spoorvervoer.

Algemeen directeur en voorzitter van de raad van bestuur van RB Rail AS Agnis Driksna verklaarde vastbesloten te zijn om tegen 2027 de eerste ritten op de Rail Baltica-spoorlijn in prioritaire secties op  te starten”.

Met bijzondere aandacht voor het milieu

De brug wordt 1510 m lang en wordt 40 m boven het rivierniveau gebouwd. Er komen geen steunen in het water: de langste afstand tussen de steunen, waar het de rivier oversteekt, is 150 m.

Het Italiaanse bedrijf Rizzani de Eccher won afgelopen april de aanbesteding voor de bouw van de brug.

De constructie van de brug vereist de implementatie van geluidsbeperkende oplossingen, gezien de nabijheid van Jonava. Het Litouwse bedrijf Viamatika zal tijdens de bouw van de brug technisch onderhoud verlenen.

Ook aan het milieu zal bijzondere aandacht worden besteed. Er zullen bijvoorbeeld geen constructies worden uitgevoerd tijdens vismigratieperiodes. Bovendien zal de brug een Natura 2000-gebied doorkruisen, wat extra inspanningen vereist om de omgeving te beschermen bij de bouw van de brug.

Auteur: Jos Sterk