Wit-Rusland ontwijkt sancties via nieuwe spoorroutes om goederen te exporteren

The Netherlands

De Wit-Russische Spoorwegen zegt in totaal 40 nieuwe exportroutes naar meer dan 20 landen te hebben ontwikkeld, nu sancties de traditionele routes naar de wereldmarkt hebben afgesloten.

Het ministerie van Transport en Communicatie van Wit-Rusland rapporteerde deze cijfers, zoals ze werden verstrekt door de overheidsmediasite BelTA.

“Als nieuwe realiteit hebben de Wit-Russische Spoorwegen, samen met eigenaren van transportmiddelen en logistieke bedrijven uit Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan, Azerbeidzjan en China, in totaal 40 nieuwe transport- en logistieke routes ontwikkeld om Wit-Russische producten aan meer dan 20 landen te leveren”, aldus het ministerie.

Overstappen op het spoor

Het ministerie merkte op dat sinds februari 2022 de havens in de Baltische landen vanwege de sancties niet beschikbaar zijn voor Wit-Rusland. Bovendien is het voor Wit-Rusland onmogelijk om de havens van Oekraïne te gebruiken.

In plaats daarvan maakt het Wit-Russisch vervoer nu gebruik van het spoorwegnet naar andere markten, zoals Oost-Azië. Volgens het Wit-Russische ministerie levert de Wit-Russische Spoorwegen voldoende rollend materieel om de exportvraag te faciliteren.

Aantal containertreinen naar China x5

Volgens het ministerie was er van januari tot juli 2022 een toename van het verkeer naar Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan, Tadzjikistan, Rusland (inclusief Russische havens) en Oezbekistan. Inmiddels is het aantal containertreinen van Wit-Rusland naar China vervijfvoudigd.

Auteur: Jos Sterk