FR NL
Belgische spoorinfrastructuur

Infrabel werkt volop in Oost-Vlaanderen

De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken voor het reizigersverkeer en ruimte maken voor goederentreinen. Benjamin Brolet / Infrabel

In Vlaanderen is Infrabel volop met spoorwerken bezig. Tussen Gent en Brugge wordt de spoorinfrastructuur van 2 naar 4 sporen gebracht. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de stationsomgevingen te vernieuwen. Veel werken zullen ook volgend jaar blijven duren. We maken een kort overzicht hoe ver de werken staan.

In de provincies Oost en West-Vlaanderen is er momenteel veel op til. Op de spoorlijn Gent-Brugge werden zeven stopplaatsen (Drongen, Hansbeke, Bellem, Maria-Aalter, Aalter, Beernem en Oostkamp) vernieuwd. Ook de omgeving, de toegangen, de perrons, luifels, schuilhuisjes en fietsenstallingen werden door Infrabel vernieuwd van a tot z in samenwerking met NMBS. Langs de rest van het traject creëert Infrabel extra sporen tussen de stations. Er worden ook spoorweginstallaties en omheiningen geplaatst. De werven van Oostkamp, Beernem, Maria-Aalter en Aalter werden de werven reeds opgeleverd. Dat betekent dat qua burgerlijke bouwkunde alles klaar is van Aalter tot Oostkamp. Ook hier zal Infrabel werken uitvoeren aan de spooruitrusting.

Beddingswerken

De werken van de stationsomgevingen van Hansbeke en Bellem zitten in één bestek. Daar is Infrabel momenteel bezig met de beddingswerken. In de buurt van het station Bellem zijn de werken gestart voor de aanleg van een nieuw wisselcomplex. De werken moeten klaar zijn tegen maart 2023. Dat is later dan voorzien en dat heeft te maken met corona en met slechte weersomstandigheden waardoor bepaalde werken moesten uitgesteld worden. Wat de spooruitrusting betreft mikt Infrabel op 2024-2025, al hangt alles af van de lopende budgetbesprekingen. Als alles volgens plan verloopt, zou dat midden 2027 klaar moeten zijn.

Spoorwerken

Het stuk tussen vertakking Oostkamp en vertakking Stuivenberg (dat is ongeveer tussen de stations Oostkamp en Brugge) is dit jaar in dienst genomen. Het stuk tussen Gent en Landegem was al klaar in 2019. Andere spoorwerken zijn gepland in 2024. Als alles volgens planning verloopt en als de budgettaire krijtlijnen het toelaten, zal alles klaar zijn eind 2029.

Vier sporen

Infrabel legt vier sporen aan tussen Gent en Brugge. De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken voor het reizigersverkeer vanuit het binnenland en komt ook het goederenverkeer ten goede. Deze spoorlijn krijgt heel wat reizigersverkeer te verwerken. Maar ook het goederenverkeer van en naar de haven van Zeebrugge zal hiervan de vruchten plukken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals