Forse investering in nieuw spoor voor goederenspoorlijn Antwerpse haven

Combinant terminal Antwerpen
Infrabel dirigeert 20 procent van zijn budget naar het project. 2023, Simone van der Lee / ProMedia

Infrabel gaat een belangrijke goederenspoorlijn in de Antwerpse haven uitbreiden en elektrificeren. Hierdoor verdubbelt de capaciteit op goederenspoorlijn 11, die als enige het achterland verbindt met de noordelijk gelegen Combinant terminal en het chemiecluster in het noorden van de haven.

Dit kondigde de Belgische spoorbeheerder Infrabel vrijdag aan tijdens een persbijeenkomst op de Combinant terminal, die plaatsvond vlak naast een vorige maand al voltooid nieuw spoor van 760 meter. Het is na de recente oplevering van een project in de haven van Zeebrugge de volgende grote spoor-infraklus in de Belgische havens.

Tijdens de bijeenkomst vertelden vertegenwoordigers van Infrabel, Combinant, chemiereus BSAF en Port of Anwerp-Bruges over de nieuwe investeringen. Er moet in totaal vijf kilometer aan nieuw spoor aangelegd worden. Volgens Infrabel heeft tweederde van de goederentreinen die gebruik maakt van de goederenspoorlijn in kwestie ofwel Combinant ofwel chemiereus BASF als eindbestemming.

Daarnaast worden zowel het nieuwe spoor als het bestaande spoor geëlektrificeerd. De werkzaamheden aan de bovenleiding starten dit najaar en het nieuwe spoor wordt vanaf begin 2024 aangelegd. In totaal moeten de werkzaamheden twee jaar in beslag gaan nemen.

Het elektrificeren van het spoor moet zorgen voor een tijdswinst van twee uur per trein, zo vertelden de aanwezigen enthousiast. Dit omdat treinen niet meer moeten stoppen bij rangeerstation Antwerpen-Noord om daar hun locomotief om te wisselen naar een diesellocomotief. Dit zou ook het drukbezette rangeerstation lucht moeten geven.

In totaal steekt Infrabel 30 miljoen euro in deze spoorlijn. Volgens Benoît Gilson, ceo van Infrabel, is dat ongeveer 20 procent van het globale budget dat de organisatie beschikbaar heeft gesteld voor de havens in het land.

De helft van het budget gaat naar de elektrificatie en de andere helft wordt gebruikt voor het verdubbelen van het spoor’, zo licht een woordvoerder van Infrabel toe.

Een jaar sneller klaar

Combinant investeert de komende jaren 2 miljoen in elektrificatie van de eigen spoorlijnen. Daarnaast wil het bedrijf investeren in een nieuwe kraan.

“Daar zullen we ongeveer tussen de vijf en zes miljoen euro in steken. Die zou er over twee a drie jaar moeten zijn”, vertelt Ben Bernaert, general manager van de terminal hierover.

“Op Combinant worden de spooraansluiting op het hoofdnet en de eerste meters spoor op het terrein geëlektrificeerd zodat elektrische treinen kunnen binnenrijden”, vult een woordvoerder van Infrabel aan. De drie bedrijven hebben voor de investeringen een subsidieaanvraag bij Europa ingediend. “Met Europese steun kunnen de werkzaamheden een jaar sneller klaar zijn”, licht Gilson toe.

Eerste terminal

Eind vorig jaar is er een nieuw goederenspoor van 760 meter gerealiseerd op de terminal en heeft het Combinant zijn terrein met 10.000 vierkante meter uitgebreid. “Wij zijn in oktober gestart en de werkzaamheden waren eind december voltooid”, vertelt Bernaert.

Tijdens de persbijeenkomst werd het nieuwe spoor officieel in gebruik genomen. Terwijl een lange goederentrein met een locomotief van BASF het nieuwe spoor opreed, maakten twee reachstackers zich klaar om enkele tankcontainers op de trein te zetten.

“We kunnen nu wel twee a drie treinen per dag extra behandelen”, vertelt Beirnaert over het nieuw gerealiseerde spoor.

“We zijn de eerste terminal in België met een spoor van deze lengte. Daarnaast zullen we in de toekomst de eerste zijn met een directe toegang voor elektrische treinen”, zegt hij.

Combinant terminal antwerpen
Wat er staat te gebeuren.

Het hele verhaal lees je op de site van de Nederlandse zusterpublicatie Nieuwsblad Transport.

Interesse in dit onderwerp en de andere projecten voor de verbetering van de spoorse infrastructuur van en naar de Belgische havens? Registreer je dan nu voor RailTech Belgium 2023. Klik hier voor alle mogelijkheden

Lees ook:

Auteur: Simone van der Lee