FR NL
Fehmarnbelt construction site in Denmark

Fehmarnbelt segmentgieten komt op stoom in Denemarken

Drie jaar geleden begon de bouw van de Fehmarnbelttunnel, een van de belangrijkste infrastructurele projecten in Europa, die een rechtstreekse verbinding tussen Duitsland en Denemarken moet creëren. Tot nu toe zijn er 19 tunnelsegmenten gegoten.

De Fehmarnbelt-tunnel zal naar verwachting in 2029 in gebruik worden genomen en is bedoeld om het reizen tussen Hamburg en Kopenhagen te versnellen en veerboten overbodig te maken. Op dit moment is de snelste route tussen de twee steden via Puttgarden en Rødby, twee kleine havens die met elkaar verbonden zijn door een veerbootovertocht van een uur.

Na de voltooiing van de tunnel en de bijbehorende spoorlijnen in Duitsland en Denemarken zal de reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen worden teruggebracht tot 2 uur en 30 minuten, een vermindering van twee uur ten opzichte van de huidige treinreis van 4,5 uur. De reis door de Fehmarnbelttunnel zelf duurt naar verwachting slechts zeven minuten per trein en tien minuten per auto.

Segmenten gieten

Bouwstenen voor de Femern Belt tunnel worden gegoten op de Femern bouwplaats in Rødbyhavn, in Lolland, Denemarken. Een tunnelsegment is 217 meter lang en wordt in negen segmenten gegoten. Sinds het gieten zes maanden geleden begon, zijn er 19 segmenten gegoten en twee van de tunnelelementen “zijn al zo groot dat ze uit de fabriek steken,” legt Morten Kramer Nielsen uit, hoofd communicatie bij Femern, het bedrijf dat belast is met de planning, bouw en exploitatie van de vaste verbinding tussen Denemarken en Duitsland over de Fehmarnbelt.

“Toen we vorig jaar juli het eerste tunnelsegment goten, was dat het hoogtepunt van maanden voorbereiding. Het duurde vier maanden vanaf de assemblage van de eerste wapeningskorf tot het duwen van het afgewerkte segment in de drooghal,” voegt Nielsen toe. Het doel is nu om elke 10 tot 14 dagen een afgewerkt tunnelsegment te produceren wanneer de fabriek op haar hoogste capaciteit draait.

“Snelheid mag echter niet ten koste gaan van de kwaliteit, dus we schalen geleidelijk op om ervoor te zorgen dat zowel de technologie als onze bekwame betonwerkers het tempo kunnen bijhouden,” vervolgt hij. “Op dit moment is het zevende segment van ons eerste tunnelelement onderweg naar de mallen en we verwachten dan ook dat het eerste afgewerkte tunnelelement tegen de lente klaar zal zijn.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com