Sancties of niet: deze bedrijven stoppen doorvoer door Rusland

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/25/could-chinas-bri-interests-help-resolve-the-ukraine-russia-crisis/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

Steeds meer bedrijven nemen een duidelijk standpunt in en kiezen ervoor om de Nieuwe Zijderoute door Rusland te mijden als reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Doorvoerverkeer door Rusland is technisch weliswaar mogelijk, maar moreel gezien niet wenselijk, concludeert een groeiend aantal bedrijven.

Dit zijn onder meer eindklanten die de Nieuwe Zijderoute gebruiken om hun producten tussen Europa en China te verschepen, maar ook logistieke bedrijven en spoorwegondernemingen. “De volumes nemen af ​​en veel trafiek verschuift naar andere modaliteiten”, zei Martin Koubek van Metrans tijdens het onlangs gehouden webinar over de impact van de oorlog in Oekraïne op het spoor.

Techbedrijven en logistieke giganten

Een van de grotere klanten van de Nieuwe Zijderoute die deze week de krantenkoppen haalde, is de fabrikant van netwerkapparatuur Zyxel Communications Corp, dat de verzending van China naar Europa per spoor heeft stopgezet vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Het was niet het eerste technologiebedrijf dat dit deed; volgens logistieke dienstverleners hebben laptopfabrikanten die zich vanaf het begin op de Nieuwe Zijderoute bevinden, al dezelfde beslissing genomen.

Evenzo hebben grote logistieke bedrijven een punt gemaakt met een tijdelijke stopzetting van de doorvoer door Rusland. Vorige week maakten CMA CGM, Maersk en MSC bekend dat ze geen boekingen meer accepteren naar Russische bestemmingen en dat voor alle vervoerswijzen.

Dit is een ethische beslissing

“De wereld van vandaag vraagt ​​om ethische beslissingen, waarden en acties. Hoewel de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland momenteel geen gevolgen hebben voor de spooractiviteiten via Rusland en Wit-Rusland, hebben we besloten om deze diensten niet te ondersteunen zolang de agressie en de invasie niet stopgezet zijn”, zegt RailBridgeCargo, een Nederlands logistiek bedrijf dat ook heeft besloten om zijn diensten via Rusland stop te zetten.

“Onze grootste motivatie is dat we geen financieel voordeel willen geven aan de Russische regering zolang dit betekent dat de levens van families, vrienden en kinderen worden vernietigd. Als bedrijf kunnen we niet wegkijken en daarom leggen we al onze spoorlijnen om naar onze zuidelijke routes tussen Azië en Europa.”

Reactie kwam aan de late kant

Volgens Allrail, een Europese vereniging van de spoorindustrie, komt de reactie van de spoorindustrie vrij laat. “Er was een contrast tussen de vastberaden maatregelen om de handelsbeperkingen tegen Rusland in de luchtvaartsector op te leggen, dit in vergelijking met de spoorwegsector. Dat is eigenlijk een verrassing, gezien de grote rol die de Russische spoorwegmaatschappij RZD de afgelopen maanden heeft gespeeld bij het verplaatsen van het leger van Poetin naar de grens met Oekraïne”, zo luidde de reactie.

ALLRAIL Secretaris-Generaal Nick Brooks stelt: “Alle Europese spoorwegmaatschappijen die momenteel samenwerken met RZD moeten Delta Air Lines navolgen en zich ondubbelzinnig verplicht voelen hiermee te stoppen – zolang de agressor Poetin aan de macht blijft”.

Russische Spoorwegen

De Russische Spoorwegen staan op de sanctielijst van zowel de EU als de VS. Het bedrijf is onderworpen aan financiële sancties, die betrekking hebben op de kapitaalmarkt. In de praktijk is zaken doen met het bedrijf nog steeds mogelijk, waardoor een logistiek bedrijf nog altijd beroep kan doen op zijn diensten.

Dat was de belangrijkste conclusie tijdens het webinar over de impact van de oorlog in Oekraïne op het goederenvervoer per spoor. Hoewel het door velen als goed nieuws werd onthaald, werd door anderen kritisch opgemerkt dat sancties niet omzeild mogen worden, omdat dit de effectiviteit ervan zou ondermijnen. De vraag zou niet moeten zijn of je kunt, maar of je zaken wilt doen met de Russische Spoorwegen, merkten verschillende aanwezigen op.

Alternatieven

Wat zijn de alternatieven? “De ladingstromen zullen verschuiven naar andere modaliteiten”, zei Rien Gulden van KLG Europe. “We proberen wel de corridor via Turkije te gebruiken, maar eerlijk gezegd is dit geen echt aantrekkelijke oplossing”, zegt Koubek.

RailBridgeCargo gaf volgende uitleg uit over de omleiding door Turkije: deze route is beschikbaar van China naar Istanbul om dan rechtstreeks verbinding te maken met ons Europese netwerk naar Centraal-Europa (Wenen, Duisburg, Neuss). Deze zendingen gaan niet over Russisch grondgebied, alleen via Kazachstan.

Auteur: Jos Sterk