FR NL

DB Cargo en VTG krijgen groen licht voor productie van modulaire wagons

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/22/db-cargo-and-vtg-get-green-light-for-modular-wagon-production/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

DB Cargo en VTG hebben groen licht gekregen van het Spoorwegbureau van de Europese Unie (ERA) om een ​​nieuwe serie spoorwagons te produceren. De door de twee bedrijven ontwikkelde ‘m2 wagon’ is modulair opgebouwd en kan daardoor worden ingezet voor het vervoer van verschillende soorten goederen.

DB Cargo start momenteel met de productie van een testserie van 50 wagons. De productie van testbatches wordt gefinancierd door het Duitse federale programma “Future Rail Freight Transport”. Het bedrijf wil zich in de toekomst meer op dit type wagons focussen bij het vervangen van oude wagons of bij de aanschaf van nieuwe.

Multifunctionele apparatuur

Door de modulaire constructie van de wagon, die in staat is om aan de individuele behoeften van de scheepvaartindustrie te voldoen, zoals VTG het uitdrukt, is het mogelijk om hem voor meerdere doeleinden te gebruiken. De m2 wagons bestaan ​​uit uitneembare delen die verstelbaar zijn en geschikt voor het vervoeren van diverse producten. De laadlengte van de wagen kan variëren van 10 tot meer dan 22 meter, terwijl de draaistellen, wielstellen en remmen van de wagen ook kunnen veranderen naargelang de transportbehoeften.

Een wagen die grote houtblokken vervoert, kan ook vochtgevoelige cellulose- en papierrollen vervoeren en een wagen voor nieuwe staalrollen is nu ook geschikt voor schroot, legt Deutsche Bahn uit. Volgens de vervoerder kan het ombouwen van een wagen enkele minuten tot een dag duren. ‘Onze klanten testen momenteel de eerste wagons’, zegt Pierre Timmermans, hoofd verkoop bij DB Cargo.

Auteur: Jos Sterk