FR NL

Belgisch netwerk is bijna volledig geëlektrificeerd dankzij nieuwe link tussen Genk en Bilzen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/29/belgian-network-almost-fully-electrified-with-new-link-to-the-netherlands/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Op 28 maart is een nieuwe geëlektrificeerde goederenspoorlijn tussen Genk en Bilzen in België geopend. Met de nieuwe lijn is een investering gemoeid van 20 miljoen euro, waarvan een deel afkomstig is uit het Europese RRF-fonds (Recovery and Resilience Facility).

De nieuwe goederenspoorlijn moet helpen om de negatieve impact van de coronapandemie op te vangen.

Vrachtverkeer niet langer via Hasselt

De werkzaamheden tussen het Genkse vrachtemplacement en het filiaal Rooierweg in Bilzen startten in mei vorig jaar. Het project werd gecombineerd met werken aan de Vlaamse Waterweg voor een nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal.

Volgens Infrabel zal het spoorproject het goederenverkeer tussen Antwerpen en Duitsland ten goede komen, wat positief is voor de havens en de Belgische economie. Via de nieuwe verbinding kunnen de goederentreinen vanuit Genk sneller naar Duitsland rijden. Voorheen liep het vrachtverkeer via Hasselt.

Het Belgische netwerk is nu voor 90 procent geëlektrificeerd

Op de 12,5 kilometer lange spoorlijn tussen Genk en Bilzen zijn in totaal 300 bovenleidingmasten en 84 kilometer draad en kabels voor de bovenleiding geplaatst. Infrabel wijst erop dat met de ingebruikname van de nieuwe spoorlijn 90 procent van het Belgische hoofdspoor (ongeveer 5.900 kilometer) geëlektrificeerd is.

In de periode 2022-2024 investeerde Infrabel 2,5 miljard euro in de veiligheid, stiptheid en capaciteit van het spoornet. Bovenop dit bedrag komen nog twee extra steunmaatregelen voor de periode 2022-2024: één van 135 miljoen euro via de Europese RRF-fondsen en één van 222 miljoen euro via het Belgisch herstelplan.

De Europese middelen worden voornamelijk gebruikt voor de noodzakelijke verdere modernisering van het spoornet. In het Belgische herstelplan is 180 van de 222 miljoen euro bedoeld om het goederenvervoer per spoor te ondersteunen en het resterende bedrag gaat naar de werken aan de As 3.

Auteur: Jos Sterk