FR NL

EU spendeert miljoenen om militair gebruik van het spoor te verbeteren

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/14/eu-digs-out-millions-to-prepare-rail-for-military-operations/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

Om de infrastructuur voor militaire en civiele doeleinden te verbeteren, heeft de EU 22 projecten geselecteerd en 339 miljoen euro toegekend in een versnelde toekenningsronde van het EU Military Mobility Fund. Zo’n 160 miljoen euro gaat naar het spoor. Het doel van de financiering is om infrastructuur te ontwikkelen die geschikt is voor dual-use: niet alleen voor regulier vervoer, maar ook voor het verplaatsen van zwaar militair materieel.

De militaire mobiliteit van de EU bestond al, maar de EU zag de noodzaak in om de financiering van infrastructuur voor tweeërlei gebruik te versnellen in het licht van de Russische invasie in Oekraïne. “Tegen de achtergrond van de Russische agressie is het heel duidelijk hoe belangrijk het was om snel beslissingen te treffen over militaire mobiliteitsprojecten. Ik hoop dat alle lidstaten deze zo effectief mogelijk zullen gebruiken om de Europese capaciteit te vergroten”, aldus Henrik Hololei. , directeur-generaal van het directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer van de Europese Commissie.

In deze eerste ronde zal vooral het transport van grotere en zwaardere treinen ondersteund worden. 12 van de eerste 22 geselecteerde projecten omvatten verbeteringen aan de spoorweginfrastructuur in Duitsland, Finland, Estland, Letland, Litouwen, België, Italië, Frankrijk, Portugal, Slovenië en Hongarije.

Treinen van 740 meter en goede verbindingen met de havens

Van de spoorprojecten krijgt het Duitse ministerie van Verkeer het grootste bedrag, het betreft meer bepaald bijna 50 miljoen euro. De infrastructuur op de Noordzee-Oostzeecorridor zal worden aangepast om plaats te bieden aan 740 meter lange goederentreinen voor civiele en militaire doeleinden. De meeste goederentreinen in Europa situeren zich momenteel rond 600 meter en de infrastructuur op bijvoorbeeld stations kan deze langere treinen vaak nog niet aan.

De Belgische spoorbeheerder Infrabel krijgt zo’n 5 miljoen euro voor de aanleg van 4 lange sporen in de Bundel van Montzen voor 740 meter lange treinen tussen de Antwerpse haven en de Duitse grens. De Italiaanse spoorweginfrastructuurbeheerder RFI zal bijna 4 miljoen ontvangen om de stations van Pontedera en Palmanova te upgraden om langere goederentreinen te kunnen verwerken.

Het Portugese havenbestuur van Aveiro krijgt op zijn beurt zo’n 7,5 miljoen euro voor een intermodale terminal en spooruitbreidingen. De Sloveense haven van Koper krijgt 20 miljoen euro voor het verbeteren van de maritieme en landtoegankelijkheid tussen het TEN-T-kernnetwerk en de haven van Koper, inclusief de bereikbaarheid per spoor. Hongarije ontvangt 3 miljoen euro voor de aanpassing van TEN-T-treinstations in West-Hongarije voor civiel en militair gebruik, en de Franse spoorwegbeheerder SNCF Réseau ontvangt 5,5 miljoen euro voor het vrijgeven van het militaire en civiele spoor in de Mussuguet-tunnel.

Het Finse Agentschap voor vervoersinfrastructuur Väylävirasto ontvangt bijna 15 miljoen euro voor de ontwikkeling van het treinverkeer, waaronder de elektrificatie van de Laurila-Tornio-Haparanda-spoorlijn, en 7 miljoen euro voor de verbetering van het driehoekige knooppunt Oritkari.

Verbetering van de infrastructuur in de Baltische staten

De Baltische staten, die allemaal een grens met Rusland delen, verbeteren ook hun infrastructuur met als doel de militaire mobiliteit te verbeteren. Van de drie landen gaat het grootste bedrag naar Estland, waar het Estonian Centre for Defence Investment 31 miljoen zal ontvangen voor het verbeteren van de verbinding met de grootste militaire basis van Estland in Tapa. Een deel van de plannen is er op gericht om de spoorweginfrastructuur tussen de stations Palupera-Puka en Puka-Keeni te upgraden. ”, zegt Kaido Zimmermann, voorzitter van de Estse spoorwegbeheerder Eesti Raudtee.

De Litouwse spoorwegbeheerder LTG Infra ontvangt zo’n 13 miljoen euro om de laadfaciliteit in Palemonas te verbeteren. Het Letse ministerie van Transport zal ongeveer 5 miljoen ontvangen voor de integratie van de militaire mobiliteitsvereisten in het Letse deel van het Rail Baltica Project, een nieuwe spoorlijn die de drie landen verbindt.

Auteur: Jos Sterk