FR NL
ETCS Leuven - Mechelen

Infrabel rolt ETCS tussen Leuven, Landen en Borgworm uit

Een ETCS baken tussen Leuven en Mechelen. Marc Sourbron / Infrabel / Danny Gys / Reporters

Van 14 tot 5 februari wordt door Infrabel aan het spoor tussen Leuven, Landen en Borgworm gewerkt aan de uitrol van het European Train Control System (ETCS). Voor de reizigers worden vervangbussen ingezet.

De komende weken wordt er hard gewerkt tussen Leuven, Landen en Borgworm, zo meldt het Nieuwsblad. Infrabel werkt plaatst namelijk de seininrichting (ETCS) tussen Leuven en Borgworm. Infrabel zet een mobiele werf in. Dat betekent dat er niet elke dag op dezelfde plaats gewerkt wordt. Er wordt vooral tijdens de weekends en de nacht gewerkt.

Inmiddels is 49 procent (of 3.144 kilometer) van de hoofdsporen uitgerust met ETCS. In 2022 werd er 740 kilometer spoor met ETCS in dienst genomen. De komende jaren zet Infrabel zijn inspanningen verder. Het doel is om tegen eind 2025 het volledige Belgische spoorwegnet uit te rusten. Dan zal Infrabel zich in de top 3 van de meest veilige Europese sporen vestigen.

Hinder reiziger

Voor de reizigers is er wel een serieuze impact. Het traject en de vertrektijden van de IC-treinen Blankenberge – Brussel – Genk zijn gewijzigd waardoor de treinen niet in Tienen, Landen en Borgworm stoppen.  De IC-treinen Blankenberge – Brussel – Genk moeten bovendien omrijden. Ze stoppen niet in Tienen, Landen, Sint-Truiden en Alken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals