FR NL
Het Brusselse metrostation Beekkant

21 Brusselse organisaties vragen stopzetting Brusselse metrowerken 

De Brusselse metro 2014, Ingolf / Flickr.com

21 Brusselse organisaties die zich inzetten voor de leefbaarheid in de stad, zoals Bral, IEB en Save Tram 55, vragen dat de werken voor de bouw van een nieuwe metrolijn worden stil gelegd. In de plaats vraagt Platform Avanti!, dat de partijen verenigt, een reorganisatie van het tramnet, wat geen extra kosten met zich meebrengt.

Het platform vindt dat er onvoldoende is nagedacht over de reorganisatie van het tramnet, als alternatief voor de uitbreiding van de Brusselse metro. Het platform Avanti! legt enkele concrete suggesties voor om het tramnet te reorganiseren, zonder meerkosten. Het voorstel bouwt verder op de werken die al gedaan zijn en sluit volgens de organisaties beter aan bij de noden van de Brusselaars. Het voordeel is dat mensen minder vaak moeten overstappen. Dat is handig voor wie slecht te been is.

Zo stelt het platform voor om tram 55 te verlengen van halte Rogier tot Albert. Daarnaast wil het collectief dat de tramlijnen 3 en 7 gefuseerd worden. De tramlijn vertrekt vanuit de Heizel en rijdt vanaf Vanderkindere in Ukkel door tot het Noordstation. Tot slot stelt het platform voor om de lijnen 3 en 4 samen te voegen. In het noorden zal de lijn opsplitsen richting Esplanade enerzijds en het Militair Hospitaal anderzijds.

Winst

De organisaties geven toe dat de komst van de metro zeker voor een tijdwinst zou zorgen voor wie tussen Bordet en het zuiden van Brussel zou reizen. Toch zou de dienstverlening er op sommige vlakken op achteruit gaan. De tram heeft momenteel immers 15 haltes tussen Rogier en Bordet. De metro krijgt er maar 7. Nogal wat tramhaltes zullen overgeslagen worden. De organisaties vrezen dat nogal wat mensen – zoals schoolgaande jeugd die maar een paar haltes doen – er op achteruit zullen gaan. Een metro is ook minder handig voor wie bejaard is of voor ouders met buggy’s, klinkt het bij het collectief.

De organisaties openen de discussie nu de bouw van de nieuwe metrolijn vertraging oploopt. De bouwheer MIVB dreigt bovendien met juridische stappen en dwangsommen tegen enkele bouwfirma’s. De MIVB zal de voorgestelde scenario’s van de 21 Brusselse verenigingen zeker bekijken.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals