FR NL
Werkzaamheden met spoorstaaf

Linkebeek geeft negatief advies voor verdubbeling sporen

Werkzaamheden aan het spoor. Benjamin Brolet / Infrabel

Linkebeek heeft een negatief advies gegeven voor de aanleg van twee extra sporen voor het GEN-netwerk. Volgens de gemeente houden de plannen onvoldoende rekening met de natuur. Volgens Infrabel verandert het negatief advies niets aan de huidige situatie.

Linkebeek stelt zich heel wat vragen bij de plannen voor de verdubbeling van de sporen in het kader van het GEN-netwerk. Schepen van mobiliteit Cédric Letier vertelt op VRT NWS er nog veel vragen die niet beantwoord zijn. Volgens de schepen kan niemand zeggen of de sporen echt wel nodig zijn en waarom een alternatief met slechts twee sporen niet mogelijk zou zijn. Die vragen werden door het gemeentebestuur begin dit jaar ook al gesteld. De gemeente vraagt nogmaals dat een onafhankelijk studiebureau een onderzoek zou doen over de haalbaarheid van de plannen.

Landschap

Linkebeek vreest ook dat het ontwerp het landschap te veel zou aantasten. Het project zou onvoldoende rekening houden met de natuurgebieden waarnaast het komt te liggen. Er zou volgens de gemeente ook te veel beton, muren, verharding gebruikt worden. Linkebeek benadrukt dat het niet sowieso in beroep zal gaan. De gemeente blijft aan tafel zitten met Infrabel en de NMBS. Infrabel neemt akte van het negatieve advies van de gemeente Linkebeek. “Maar dat verandert voorlopig niets aan de huidige situatie”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “De Vlaamse regering keurde een tijdje geleden het GRUP voorlopig goed.”

Openbaar onderzoek

Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek tot 7 april 2023. “Wij wachten dat af”, zegt Baeken. “Infrabel en TUC RAIL zullen transparant antwoorden op alle punten die mogelijk uit dat openbare onderzoek komen. Nadien heb je een periode van 180 dagen. Dan zitten we ergens begin oktober en verwachten we een definitieve uitspraak (al dan niet goedkeuring) van de Vlaamse regering.”

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals