FR NL
Station Kortrijk copyright VVIA

Station van Kortrijk wordt niet beschermd als monument

Station Kortrijk VVIA

Het stationsgebouw van Kortrijk wordt geen beschermd monument. Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft hier zopas duidelijkheid over gegeven. Het station van Kortrijk werd eerder uitgeroepen tot een van de zeven meest bedreigde monumenten in Europa.

De aanvraag van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) om het station van Kortrijk – dat dateert uit 1951 – te kunnen beschermen, is afgewezen. Vlaams minister Matthias Diependaele heeft hier zopas duidelijkheid over geschept. Minister Diependaele benadrukt dat deze beslissing niet uitsluit dat bepaalde elementen van het stationsgebouw bewaard blijven.

60 beschermde stationsgebouwen

Het stationsgebouw wordt niet beschermd, waardoor de renovatieplannen wel degelijk kunnen doorgaan. Minister Diependaele erkend de erfgoedwaarden heeft, maar vindt dat de Kortrijkzanen toegang moeten hebben tot een station dat klaar is voor de mobiliteitsuitdagingen van de toekomst. De renovatieplannen zouden die plannen gedwarsboomd hebben als het station zou beschermd worden. In Vlaanderen zijn er momenteel al 60 stations beschermd als monument.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals