Antwerpse metrotunnels zijn aan renovatie toe

De ingang van een van de tunnels. 2015, Smiley.toerist / Wikimedia Commons

De oudste Antwerpse metrotunnel tussen het Centraal Station en de Groenplaats kampt met waterinsijpeling, betonrot en versleten sporen. Vlaams parlementslid Imade Annouri van Groen! roept op tot actie. Minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) erkent dat er nood is aan een grondige renovatie.

De oudste metrokokers van Antwerpen zijn al sinds 1975 in gebruik en zijn sindsdien nog niet vernieuwd. De oudste delen van de Antwerpse premetro bevinden zich in een slechte staat. Het gaat om de kokers Belgiëlei, Mercatorstraat, Plantin en Moretuslei, Operaplein, Meir en Groenplaats. Ook het deel Frederik Van Eedenplein en Blancefloerlaan is dringend toe aan renovatie.

Vlaams parlementslid Imade Annouri van Groen! wil dat de problemen snel worden aangepakt, anders wordt een verkeersinfarct gecreëerd. “Alle experts zeggen dat je die kokers na 25 jaar moet herstellen”, zegt Annouri. Volgens het Vlaams parlementslid is er gewoon geen beleid rond het onderhouden van de infrastructuur van De Lijn.

Grondige renovatie

Volgens minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is er nood aan een grondige renovatie en loopt er een studie die moet bepalen hoe de renovatie moet gebeuren. Uit de risicoanalyse van De Lijn is gebleken dat de sporen en de tunnels – op bouwkundig vlak – in slechte staat is. De verlichting, de kabelgoten en delen van de technische installatie moeten worden vervangen Alle experts zeggen dat je die kokers na 25 jaar moet herstellen”, zegt Annouri.

Om dit op te lossen, moet zowel het spoorsysteem als de bouwstructuur van de tunnels gerenoveerd worden. De Lijn zegt deze situatie met spoed op te lossen en is momenteel bezig met een studie over hoe de renovatie moet gebeuren. Minister Lydia Peeters verwacht tegen het einde van het jaar een duidelijke planning en het totale kostenplaatje van de nodige renovatiewerken. Er wordt ook gekeken naar minderhindermaatregelen voor de reizigers.

Nieuwe kokers

Er is verder ook positief nieuws. De ontwerpen voor de laatste tunnelkokers en van de 4 ongebruikte Antwerpse metrostations – Drink, Morkhoven, Willibrordus en Stuivenberg – zijn klaar. Vanaf begin 2027 moeten er trams door deze tunnelkokers rijden.

Lees ook: 

Auteur: Matthias Vanheerentals