FR NL

Aanleg Antwerpse premetrokoker kost 842 miljoen

Vooraanzicht Antwerpen Centraal Station 2010, Paul Hermans / Wikimedia Commons

De aanleg voor de premetrokoker onder de Nationalestraat in Antwerpen zou 842 miljoen euro kosten. De tunnel moet Antwerpen-Zuid verbinden met het Centraal station. Het Rekenhof is zeer kritisch en stelt zich openlijk de vraag of er voldoende geld is om de tunnel en andere dure tramprojecten te realiseren.

Twee jaar terug lanceerde de Antwerpse Vervoerregio een ambitieus plan voor een sneltramnet van en naar de stad. Een van de grote plannen van het plan is de bouw van een premetrokoker onder de Nationalestraat, waarmee een snelle tramverbinding kan gerealiseerd worden tussen het Centraal Station en het Antwerpse Zuid. De kostprijs wordt geraamd op 842 miljoen euro, zo meldt het Nieuwsblad. Dat is ruim 50 miljoen euro meer dan de eerste raming vorig jaar.

Het Rekenhof is behoorlijk kritisch over de plannen en stelt zich openlijk de vraag of er wel voldoende financiering is om de plannen te bereiken. Volgens het rapport van het Rekenhof is er voor tal van projecten om de model shift te bereiken 1.567 miljoen euro geraamd. Van dat geld moet zeker nog 1.334 miljoen euro financiering gevonden worden.

Conceptfase

Heel wat projecten bevinden zich nog steeds in een conceptfase en is het onduidelijk wie nu eindverantwoordelijke is voor de uitvoering. Volgens het Rekenhof is er zelfs nog geen uitvoeringsplan van projecten die de modal shift moeten helpen realiseren. Het Rekenhof hekelt voorts dat de inspanningen voor de modal niet transparant kunnen worden opgevolgd. Zo ontbreken er bijvoorbeeld eenduidige cijfers over de huidige verdeling in het aandeel auto’s en duurzame vervoersmiddelen, zoals fiets en openbaar vervoer.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals