FR NL
Brug Sint-Job (ukkel)

Station Ukkel Sint-Job krijgt in 2025 een superbrug

Brug Sint-Job (ukkel) 2023, Infrabel

De bestaande brug over de sporen van het station Sint-Job in Ukkel (Brussel) aan de Jean en Pierre Carsoellaan wordt afgebroken en vervangen door een exemplaar dat vier keer zo groot is en alle vervoersmodi integreert, te weten trein, tram, bus, auto, fiets, en voetganger. Infrastructuurbeheerder Infrabel start eind augustus met de werken. Tegen de zomer van 2025 moet alles klaar zijn.

De nieuwe brug zal er uitzien zoals een echt openbaar plein. Aan weerszijden van de rijbaan komen fietsparkings, zitbanken en groenvoorzieningen.  Er komen ook bredere voetpaden om nog meer ruimte te geven aan voetgangers, personen met een beperkte mobiliteit en fietsers. De nieuwe brug bestaat uit 29 delen die in april 2024 stuk voor stuk worden getransporteerd en ter plaatse gemonteerd.

De nieuwe Carsoelbrug wordt op enkele meters van de bestaande brug gebouwd en zal 45,8 m breed zijn (tegenover 11,7 m nu). De verbreding van de bovenbouw maakt het ook mogelijk om er verschillende soorten transport te accomoderen. De huidige dubbele bocht wordt vervangen door een brugdek dat schuin over de sporen gaat om het oversteken van trams en bussen van de MIVB te vergemakkelijken.

Bredere voetpaden

Tussen november 2024 en juni 2025 begint de infrastructuurbeheerder met de bouw van de fietsparkings, de perrons en de structuur van de spoorbermen. De afwerking en landschapsaanleg zijn gepland voor 2025. In oktober wordt de oude brug dan afgebroken en de nieuwe in gebruik genomen.  Het ambitieuze intermodale project is het resultaat van de samenwerking tussen Infrabel, NMBS, MIVB en Brussel Mobiliteit, in nauw overleg met de gemeente Ukkel. Alles bijeen gaat het om een investering van 10,8 miljoen euro.

Verbreding bovenbouw

De huidige brug zit aan het einde van zijn levensduur en moet vervangen worden. De bijna honderd jaar oude structuur werd gebouwd in 1928 en vertoont tekenen van veroudering. Het S-vormige traject, met 2 opeenvolgende bochten van 90 graden voor het verkeer (vrachtwagens, auto’s, trams en bussen), verzwakte mettertijd de structuur van de brug. In 2017 waren er al twee voorzorgsmaatregelen om de toegankelijkheid van de Carsoelbrug te blijven garanderen: Infrabel verstevigde de pijlers (steunelementen) van de brug en het vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton werd verboden om bijkomende trillingen te vermijden.

Treinverkeer

Door deze werken voert Infrabel een zogenaamde dienst op enkel spoor uit op een deel van de spoorlijn 26 tussen Halle en Vilvoorde. Dit betekent dat de NMBS slechts een beperkt aantal treinen kan laten rijden. Momenteel rijden er in beide richtingen vijf treinen per uur. Gedurende enkele maanden zullen dat er tussen Brussel-Luxemburg en Sint-Job slechts twee per uur zijn. Dit heeft een impact op de treinen van en naar de Europese wijk.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals