FR NL
Stijve bovenleiding

Infrabel kiest voor vaste bovenleiding in Luik

Stijve bovenleiding Infrabel

Infrabel heeft gekozen voor een vaste bovenleiding voor spoorlijn 34 in Luik. Een vaste bovenleiding is een alternatief voor de klassieke bovenleiding.

Terwijl bij de ‘klassieke bovenleiding’ de rijdraden mechanisch worden opgespannen, worden ze bij de ‘vaste bovenleiding’ vastgeklemd in een metalen rail die boven de sporen is gemonteerd. Daarom wordt er ook wel eens van een “railbovenleiding” gesproken.

Tunnels

Vaste bovenleidingssystemen worden voornamelijk geplaatst in tunnels, bijvoorbeeld in de metro. “De rail waaraan de bovenleiding is gemonteerd, moet je ook aan een plafond kunnen bevestigen en in volle baan of volle spoor zijn hier heel veel palen voor nodig en daar is dit systeem dan ook niet rendabel”, zegt woordvoerder Frederic Petit van Infrabel.

Een vaste bovenleiding is eerst en vooral minder onderhevig aan uitzetting. Klassieke bovenleidingen gaan doorzakken onder invloed van de warmte. “In oude tunnels die gebouwd zijn voor de komst van de elektrische trein, is er heel weinig vrije hoogte”, zegt Petit. “Vaste bovenleidingssystemen bieden dan ook een oplossing voor dat hoogteprobleem. Denk maar aan tunnels waar spoorwerken moeten gebeuren en het spoor een beetje moet worden verhoogd, of waar dubbeldekstreinen moeten kunnen rijden.”

Efficiënt

Deze technologie blijkt heel erg efficiënt, maar brengt wel grote werken met zich mee. “We moeten alles helemaal demonteren en dan weer in elkaar zetten”, zegt Petit. “Daarvoor is een spooronderbreking nodig, en dat is niet altijd eenvoudig dus dit is waarom vaste bovenleidingen bij ons op het Belgische spoornet zo goed als niet worden gebruikt, behalve in Luik waar er ongeveer 10 kilometer vaste bovenleiding is geplaatst.”

Auteur: Matthias Vanheerentals