FR NL
RegioJet European Sleeper nachttrein

Infrabel verwelkomt twee nieuwe spelers op het spoor

Staan alle seinen op groen voor de nachttrein?

Infrabel heeft de nachttreinverbinding van European Sleeper, die vanaf april 2022 van Brussel via Berlijn naar Praag gaat rijden, in de dienstregeling opgenomen. Ook voor de Ostende-Vienne Orient Experience, die vanuit Oostende vertrekt en tot Italië rijdt, zijn er rijpaden vastgelegd.

Infrabel-CEO Benoît Gilson verwelkomde de nieuwe spelers eerder in een LinkedIn-post, waarin hij zei de komst van de nachttreinen toe te juichen. De nieuwkomers kunnen de komende jaren volgens hem een rol spelen bij de realisatie van de modal shift.

In het geval van de Ostende-Vienne Orient Experience gaat het om een nachtverbinding van de kustplaats Oostende naar Salzburg en Innsbruck in Oostenrijk en vervolgens naar Milaan in Italië. De vervoerder had in mei een rijpad aangevraagd bij Infrabel. Het is de bedoeling om van december tot maart treinen tussen de steden te laten pendelen.

European Sleeper vanaf april

De European Sleeper wordt gelanceerd in april 2022. De nachttrein, die in Brussel vertrekt, rijdt via Nederland naar Duitsland en Tsjechië. Eerder liet de Nederlandse spoorbeheerder ProRail in ons zusterblad SpoorPro weten ruimte voor de nieuwkomer voorzien te hebben op het spoornetwerk. De treindienst is opgenomen in de nieuwe dienstregeling voor alle spoorvervoerders op het Nederlandse spoornetwerk.

Verdeling beschikbare treinpaden

Infrabel verdeelt als spoorbeheerder ieder jaar de beschikbare ruimte op het spoor. Het bedrijf laat weten bij monde van woordvoerder Thomas Baeken weten dat het elk jaar een behoorlijke puzzel is om de beschikbare ruimte op de 3.600 kilometer aan spoorlijnen te verdelen.

Elk jaar geldt als deadline voor rijpad-aanvragen voor het jaar erop de 2e maandag van april. Het gaat dan om de zogenaamde ‘New Path Requests’, legt Baeken het proces uit. “Op basis van deze aanvragen leggen de specialisten van Infrabel de puzzel. Als deze eerste puzzel gelegd is, sturen wij een ‘draft offer’ naar onze klanten. Onze klanten kunnen dit voorstel aanvaarden of bijkomende wijzigingen aanvragen. Op basis van deze gesprekken wordt dan de ‘final offer’.”

Aanvragen om capaciteit op het Belgische spoornet aan te kopen die na de eerste deadline binnenkomen, worden de ‘late path requests’ genoemd. Baeken: “Deze worden toegewezen op basis van de restcapaciteit, capaciteit die overblijft na de final offer, en hier geldt het principe wie het eerst komt, het eerst maalt.”

Ook kunnen bedrijven nog ad hoc rijpaden aanvragen, hetgeen van dag tot dag bekeken wordt.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal